Sverigefinnar omfamnar sina rötter

Finsk musik är så mycket mer än Lordi. Med Mokoma introduceras några unga finska band som spelat på många platser men fram tills nu aldrig i Sverige.  Festivalen i Stockholm är sprungen ur ett växande intresse från andra generationens sverigefinnar.

Finsk tango. Darya & Månskensorkestern är ett svenskt band, med en sverigefinsk sångerska, Darya Pakarinen, som spelar finsk tango. Foto: Mokoma

Finsk tango. Darya & Månskensorkestern är ett svenskt band, med en sverigefinsk sångerska, Darya Pakarinen, som spelar finsk tango. Foto: Mokoma

Foto:

Kultur och Nöje2007-10-31 00:07
- Heavy metal, sauna och alkoholism. Folk i Sverige har rätt få referenspunkter när de talar om Finland. Vi har varit ganska mycket i Finland de senaste åren, vi upplever att det finns en speciell och cool ungdomskultur där som är okänd i Sverige, säger Lina Puranen, festivalproducent och sverigefinne i andra generationen.Mokoma betyder lite nedvärderande "en sån där en". Lina Puranen tycker uttrycket översätter många svenskars syn på finnen. Dessutom tröttande hon och kollegan Pablo Anttila på att det i stort sett bara är finska band som Lordi och annan kommersiell heavy metal som når de svenska livescenerna. På endagsfestivalen Mokoma på Finlandsinstitutet i Stockholm presenterar de i stället finsk elektro, tvättbrädesmusik, funk och soul. De har satsat på musikalisk bredd, men utan den finska hårdrocken som hittar över Bottenviken ändå.- Responsen har varit enorm. Banden är så entusiastiska, det finns de som varit jorden runt men inte i Sverige.Som sverigefinne är Lina Puranen intresserad av att ösa ur sina kulturella rötter på ett sätt som hennes föräldrageneration kanske inte var:- På senare år tycker jag att det kommit en stolthet bland andra generationens finnar, bland våra föräldrar fanns inte samma stolthet. Ganska många lämnade svåra saker, de har säkert också varit stolta men det är ännu mer deras barn som bejakar sina finska rötter.Författaren Susanna Alakoski ser flera orsaker till att nya generationer sverigefinnar omfamnar sina rötter. - Jag har precis varit i Finland och talat på samma tema. Finnarna var ju föregångare till andra invandrargrupper i Sverige. Vi var de första och vi var de största, vi kom som arbetande människor. Det var vi som städade, jobbade i den tunga industrin och befolkade busskurerna. Det som de nya invandrargrupperna gör i dag gjorde vi på 1960- och 70-talen. Sedan har det förändrats, i dag hittar vi finnarna i alla samhällsskikt och positioner i Sverige, vilket är otroligt glädjande, och det har absolut gjort att finnarna blivit mycket stoltare, säger hon.Hennes föräldrar fick höra att de bara skulle tala svenska med sina barn. I dag är finskan officiellt minoritetsspråk i Sverige.I den svenska litteraturen däremot beskrivs finnen fortfarande ofta som en suput, som ett socialt problem, så även i hennes egen "Svinalängorna".- Man ska ju inte dra sig för att skildra det som blivit en komplikation från den tiden, men det finns ju både och.
Äger rum på Finlandsinstitutet den 3 november.Fotografer som ställer ut: Tiina Palmu, Jukka Onnela och Ari Parviainen.Några av artisterna: Cleaning Women: Spelar funkig instrumentalrock på elektroniskt förstärkta tvättställ, klädhängare och soptunnor. Fat Beat Soundsystem: Gruppen med båda män och kvinnor bildades i början av 90-talet men är fortfarande okända i Sverige. Them Shepards: Tung elektronisk musik av och med Aku Raskinen och Tuomas Laitinen. Michael Black Electro & Mattip Jea: Funkig klubbmusik från Helsingfors. Darya & Månskensorkestern: Svenskt band som spelar finsk tango. Joose Keskitalo: Känd för sina udda och extremt realistiska texter. Spelar munspel och gitarr.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!