Svartvita fåglar i färgstark filmhit

Kärlek, svåra prövningar, familjeband och naturens skönhet... Typiska ämnen för en filmsuccé. Vad som gör "La marche de l?empereur" så ovanlig är att alla roller spelas av pingviner.

Till Sverige i februari. Monogam kärlek och familjebildning står i centrum för dokumentären "La marche de l’empereur". Foto: Wild bunch

Till Sverige i februari. Monogam kärlek och familjebildning står i centrum för dokumentären "La marche de l’empereur". Foto: Wild bunch

Foto:

Kultur och Nöje2005-09-05 00:25
Den 10 februari är det planerad svensk premiär för de senaste årens mest osannolika filmhit i USA.
Filmen vars engelska titel är "March of the penguins" ligger just nu sjua på amerikanska biotoppen och har dragit in 400 miljoner kronor - det näst bästa för en dokumentär någonsin efter "Fahrenheit 9/11".
Temat låter prosaiskt - kejsarpingvinens parningsritualer - men är nog så spektakulärt. En gång per år vaggar pingvinerna iväg från havet på en tjugo mil och tjugo dygn lång resa genom ett av världens mest ogästvänliga områden, Antarktis isöken.
Väl framme parar de sig, honorna lägger ägg och ger sig sedan iväg tillbaka till oceanen för att hämta mat medan hannarna ruvar äggen.

När honorna kommit tillbaka omkastas rollerna och det är hannarnas tur att ge sig iväg på den tjugo mil långa shoppingturen. Allt upprepas sedan vecka efter vecka, mil efter mil tills ungarna är stora nog för att själva följa med och hoppa i Antarktiska oceanen.
- Mitt mål var att ur isen gräva fram en berättelse som aldrig sett dagens ljus eftersom ingen kunnat berätta den. En sann berättelse hur otrolig den än låter. En berättelse som upprepas varje vinter, precis som den gjort i hundratals och tusentals år, säger regissören, fransmannen Luc Jacquet, på produktionsbolagets hemsida.
För "La marche de l?empereur" är en från början fransk dokumentär - precis som föregångaren "Flyttfåglar" som kom härom året, slog i USA, men floppade i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!