Storsatsar på kulturen för kommunens ungdomar

Dockteater för de minsta, teaterbesök i Kalmar, författarbesök, skolbio och konstworkshop. Satsningarna på Västerviks kommuns skolelever är många under det närmaste halvåret.

I november ställer Lise-Lott Gustafsson Moschiri ut konst gjord av Ludvigsborgsskolans elever på Västerviks museum. De äldsta linoleumtrycken är 25 år gamla och  en del är osignerade. I samband med utställningen anordnas grafikworkshops för kommunens sjundeklassare.Foto: Karin Hertz

I november ställer Lise-Lott Gustafsson Moschiri ut konst gjord av Ludvigsborgsskolans elever på Västerviks museum. De äldsta linoleumtrycken är 25 år gamla och en del är osignerade. I samband med utställningen anordnas grafikworkshops för kommunens sjundeklassare.Foto: Karin Hertz

Foto: Hertz Karin

Kultur och Nöje2008-10-21 00:06
Lise-Lott Gustafsson Moschiri har många järn i elden bakom satsningen. Hon arbetar till vardags som bildlärare på Ludvigsborgsskolan och är dessutom vikarierande kultursamordnare på kommunen, ansvarig för projektet Skapande skola samt ansvarig för skolbiosatsningen i Västervik.En av satsningarna är grafikworkshops för sjundeklassare på Västerviks museum. Då kommer fem lokala konstnärer att lära kommunens sjundeklassare mer om olika grafiska tekniker, bland annat datagrafik och screentryck. Samtidigt pågår en utställning med verk av lokala konstnärer samt grafiska blad gjorda av elever som gått på Ludvigsborgsskolan under de senaste 25 åren.- Jag har valt ut ungefär 200 av mina elevers linoleumtryck som jag sparat genom åren. Jag har inte haft mage att slänga dem. De håller hög kvalitet och visar att tiden har förändrats. En del är inte signerade, så det vore kul om mina gamla elever kom till utställningen och gjorde det, säger Lise-Lott Gustafsson Moschiri.Konstsatsningen avlöses av ett teatertema. Sista veckan i november är alla kommunens mellanstadieelever inbjudna till teaterföreställningen Elddopet som visas på Ludvigsborgsskolan i Västervik och niondeklassarna ska åka till Kalmar och se Byteaterns uppsättning av Orfeus - dödsriket tur och retur. I samband med Kalmarföreställningen anordnas också workshops i dans, film och bildkonst.Både Ludvigsborgsskolan och Ellen Key-skolan har egna teaterprojekt på gång under läsåret.- På Ludvigsborgsskolan pågår just nu en novelltävling och det är novellerna som ska omvandlas till teater. Skolorna har fått 45 000 kronor vardera för satsningen och det ekonomiska bidraget gör att vi kan hyra in dramapedagoger om vi vill och få tillgång till bra ljus- och ljudteknik.Läsårets kultursatsningar har kunnat bli verklighet tack vare kommunens satsning Kulturuppdraget, Skapande skola-bidrag från Statens kulturråd samt stöd från filminstitutet till skolbiosatsningen. Lise-Lott Gustafsson Moschiri tycker dock att kommunen borde satsa mer på kultur för ungdomar.-  Det kan motverka destruktivitet och negativa beteenden, och istället skapa kreativa processer hos barn och ungdomar då de känner sig delaktiga i skapande och ungdomskulturen. Förhoppningsvis leder det till att färre ungdomar driver runt på stan och vi får mer harmoniska ungdomar på köpet. Det är faktiskt det som driver mig i det här arbetet, säger Lise-Lott Gustafsson Moschiri.
Kultur för skolan
Vecka 43 och 48: Apkonster - dockteater för två- till femåringar (Dockteaterverkstan).Vecka 45-47: Grafikworkshop för årskurs 7 på Västerviks museum med lokala konstnärer. Grafikutställning med vernissage 2/11. Pedagogisk eftermiddag för vuxna 5/11.Vecka 46 och 47: Skolbio: Fighter för årskurs 8-9, Min fröken är en utomjording för årskurs 4-7.Vecka 48: Elddopet - teater för mellanstadiet (Unga riksteatern).Vecka 48 och 49: Orfeus - teater för årskurs 9 (Byteatern).Pågående: Musikteaterprojekt på Ludvigsborgsskolan, spex- och teatergrupp på Ellen Key-skolan. Ludvigsborgsskolans teaterföreställning beräknas ha premiär i april nästa år.I vår: Författarbesök och skrivarkurs för årskurs 8.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!