Stor utställning om Estonia

Foto: Pressens Bild/Arkiv Det berömda bogvisiret från Estonia. I april, drygt tio år efter förlisningen, öppnar Sjöhistoriska museet, en utställning om katastrofen.

Foto: Pressens Bild/Arkiv Det berömda bogvisiret från Estonia. I april, drygt tio år efter förlisningen, öppnar Sjöhistoriska museet, en utställning om katastrofen.

Foto:

Kultur och Nöje2005-01-12 00:25
I slutet av april öppnar Sjöhistoriska museet en utställning om Estoniakatastrofen. Utställningsproducenten Emma Having har också katastrofen i Sydostasien i tankarna under arbetet med utställningen.
? Jag vill bredda frågeställningarna runt katastrofsituationer, säger hon.
Den 28 september 1994 förliste M/S Estonia, 852 personer miste livet. Den tragiska händelsen har kringgåtts av lika många teorier som uppmärksammade kontroverser. Dessa är dock inte något som utställningsproducenten Emma Having lägger någon vikt vid när hon nu sammanställer Sjöhistoriskas utställning som öppnar för allmänheten den 30 april.
? Vi tar inte upp något om myndigheternas roll, eller hur massmedia agerade. Det är inte vårt ämnesområde.

Utställningen delas in i tre delar. Den första handlar om reflektion, om ?havet, människorna och döden?. Besökaren kommer till ett ljust minnesrum med havsmusik och korta reflekterande texter.
? Jag vill öppna förståelsen för hur de anhöriga reagerade, säger Emma Having.
Hennes arbete med just detta rum har givetvis påverkats av katastrofen i Sydostasien.
? Det har det gjort, just det här med sorg och trauma. Hur behandlar vi sorg, varför pratar vi aldrig om döden, hur hanterar vi sådana här katastrofer? Det tangerar ju precis det som händer nu. Jag hoppas att detta ska kunna bli ett minnesrum även för dom som drabbats nu.

Del två handlar om förlisningen, från Estonias avfärd i Tallinn till det sista räddningsuppdraget. Emma Having beskriver delen som faktamässig, bland annat med fartygshistorik för att besökaren ska få en helhetsbild.
? Jag vill skapa en grund för dom som inte förstår havet och fartyg, det är ju inte svart och vitt det här, det finns inga enkla svar. Vi hoppas kunna öka förståelsen för allt som ligger runt Estonia.

Den tredje delen handlar om det som hänt efter katastrofen, bland annat om sjösäkerhet. Under hösten planerar man i samband med utställningen också ett större seminarium om sjösäkerhet.
Sjöhistoriska museet är ett av de museer som nu har fri entré. Utställningen om Estoniakatastrofen är förstås en storsatsning och den planeras att visas under 15 månader, till och med augusti 2006.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!