Stor födelsedagsfest i Odensvi

I lördags firade Odensvi Hembygdsförening sina första 50 år med en alldeles egen heldag av underhållning. Ja, faktiskt blev den just egen. Styrelsen hade beslutat att annonsera ut dagens händelser, men något slags missförstånd uppstod. Förutom ett par notiser, mest om Amelie Fleetwood, blev det tomt i tidningen.

Från vänster Gunnar Greek, hjälpreda när han bredvid, Lars Svensson, föreningens ordförande, blev för upptagen.  Men dessutom ryckte Gunnar Greek in som Don Juan i en duett tillsammans med Amelie Fleetwood.  I mitten står Mariann Gustafsson som denna dag själv kunde presentera sin alldeles nyutkomna  bok om Odensvi. Längst till höger organisten Aron Nilsson som ackompanjerade Amelie på dagens två konserter.

Från vänster Gunnar Greek, hjälpreda när han bredvid, Lars Svensson, föreningens ordförande, blev för upptagen. Men dessutom ryckte Gunnar Greek in som Don Juan i en duett tillsammans med Amelie Fleetwood. I mitten står Mariann Gustafsson som denna dag själv kunde presentera sin alldeles nyutkomna bok om Odensvi. Längst till höger organisten Aron Nilsson som ackompanjerade Amelie på dagens två konserter.

Foto: Rune Engelbrektsson

Kultur och Nöje2012-08-20 00:00

Nåja, kanske var det tur. För Odenskans var ändå fylld till sista plats när ordförande Lars Svensson hälsade oss välkomna. Med annonser om så lockande inslag som den välkända operasopranen Amelie Fleetwood hade säkert även många musiklystna Västervikare inte kunnat låta bli att komma.

Så långt bra alltså. Men till Amelie Fleetwoods och Aron Nilssons andra konsert, den i Odensvi kyrka kl 18 kom en publik på knappt 70! Ingen affisch på anslagstavlan utanför. Inget omnämnande i torsdagens kyrkguide. Var denna rent underbara kyrkokonsert inte nog kyrklig (trots ett par intressanta psalmtolkningar) för att vara värdig en predikoturnotis? Ledsamt var det i varje fall. Både den liksom konserten kl 14 i Odenskans hörde till dagens artistiska höjdpunkter.

På utomhusscenen i Hembygdsparken var det tänkt att Hallingebergs Dansgille (bara 10 år yngre än Hembygdsföreningen) skulle uppträda. Men regn hade gjort golvet farligt halt så det blev Odenskans för dem också - efter att alla stolar skyfflats åt sidorna. Och musiken från scenen därinne lockade senare upp flera dansglada besökare på golvet.

Att komma till Odensvi för Amelie Fleetwood är liksom att få komma hem. I Odensviholm växte hon upp. Att då båda konserterna avrundades med visan "Man borde inte sova när natten faller på" av Gunnar Wennerberg blev nästan ett symboliskt inslag (förutom att vi hellre ville lyssna till hennes sång än att gå till sängs) genom att den store Wennerberg var Amelies farfars morfar!

Amelie Fleetwood är en benådad sopran, både för sin obesvärade höjd och den personliga hjärtevarma tonen. Dessutom är det ju så att samspelet mellan henne och Aron Nilsson blir lika personligt, lika harmoniskt. Piano-sång var huvuddelen. Men Aron hann också med att på orgeln spela fyra små satser av den tyske kompositören Andreas Willschers krumeluriska "insektsporträtt"! Liksom att Amelie Fleetwood kunde visa sin virtuositet genom att helt à capella sjunga Arne Mellnäs "Omnia tempus habent" - på svenska "Allt har sin tid"! Där kom den första jätteapplåden i Odenskans! Hela dagen fortsatte i den andan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!