Språket för förändring

Kultur och Nöje2004-12-30 00:18
Bokmarknaden översvämmas av ?lär-känna-dig-själv?-böcker och det kan vara svårt att sovra i den digra floden mer eller mindre populärvetenskapliga verken.
Två böcker som handlar om hur man tar sig ur bristande tro på sin egen person och dålig självkänsla är Att tänka om och Självkänsla och som båda två tacklar ämnet seriöst och fjärran från kokbokslitteraturen av typ ?tio steg mot ett bättre liv?.
Alla tre är beteendevetare och terapeuter men med olika sätt att använda sina kunskaper, och de närmar sig också ämnet på olika sätt i sina böcker. I båda böckerna får vi hjälp att se sammanhangen i våra egna liv och med det som kan man själv ta nya egna steg framåt. De ställer oss inför nya tankar och går på djupet med sådant vi annars kanske lätt skjuter åt sidan.

Anders Engquist skriver med sitt eget liv som utgångspunkt. Han visar hur både slumpmässiga händelser och målmedvetenhet fått honom att nå dit han kommit, och allt skrivet mycket fängslande. Ofta har han försatt sig i svåra situationer för att tvinga fram nya lösningar. Det är detta han vill visa oss; att man kan ta tillvara problem man hamnar i och vända dem till utmaningar som leder till utveckling.
Gunnila Mazreliez-Steen och Maria Modig skrev boken första gången redan 1982 och har nu reviderat den. De ger en grundläggande bild av vår psykologiska självbild och reder ut skillnaderna mellan självkänsla, självsäkerhet och självförtroende. Psykologiskt innebär det olika saker fast vi ofta blandar ihop det.
De förklarar hur dålig självkänsla kan uppstå och hur man själv kan förändra de mönster man så lätt fastnar i.

De tre författarna ser alla språket som ett viktigt redskap för människans personliga utveckling. Anders Engquist uppmanar läsaren att använda språket för att beskriva svårigheter och tillkortakommanden. Gör man det inte tar det sig i stället uttryck i sjukdomar eller andra reaktioner.
Gunnila Mazreliez-Steen och Maria Modig anmodar läsaren att byta ut ?man? mot ?jag? i vardagsspråket, för att göra sig själv synlig, och ge uttryck för egna tankar och åsikter och stå för dem. Delvis handlar det om att ta sig ur ett beteende inlärd hjälplöshet och att se sig själv som offer. I stället vill de hjälpa läsaren att se de egna möjligheterna, den egna kraften och stärka självkänslan.
NY BOK
Gunnila Mazreliez-Steen/Maria Modig
Självkänsla
Natur och Kultur

Anders Engquist
Att tänka om
Prisma



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!