Spännande om kraftfull historia

Kultur och Nöje2005-03-23 00:25
En hel bok om elektricitetens historia. Sprakande torrt? Nehej då. David Bodanis är en populärvetenskapens hjälte som tidigare givit oss E=mc² om Albert Einsteins berömda formel, en succé även i pockethyllan. Nu gör han det igen och ger oss människoödena bakom den spännande kraft som elektriciteten är. Från Alessandro Voltas batteri, då han genom att trycka ett kopparmynt mot den ena sidan av sin tunga och en zinkskiva mot den andra kunde känna en kittling, till datorer och den "våta" elektricitet som finns i vår kropp och styr både hjärta och nerver.

På vägen däremellan får vi följa intrigerna, människoödena och missödena som ligger bakom utforskandet av universums starkaste kraft. Numera tar vi elektriciteten för given, men sedan början av 1800-talet har den givit upphov till många innovationer som underlättar vår vardag.
Thomas Edison uppfann glödlampan, det vet alla, men inte lika känt är att han också uppfann elmotorn som drivs av två elektromagneter som slås av och på. Denna motor gjorde det möjligt att konstruera hissar och hissen är absolut nödvändig vid byggandet av skyskrapor. Och skyskrapor var ett fiffigt sätt att bygga många bostäder och kontor på liten yta i New York och Chicago där markpriserna var lika höga som husen.
Boken vimlar av mänskliga öden och särskilt gripande är det att läsa om Heinrich Hertz och Alan Turing. Hertz dagböcker finns bevarade och där beskriver han hur han experimenterade med elektromagnetiska vågor för att ta reda på om de osynligt kunde ta sig genom luften. Han pendlar mellan hopp och förtvivlan och drabbas av något som kallades blodförgiftning och dog endast 36 år gammal. Han fick efter sin död ge namn åt den enheten för frekvens.
Alan Turings öde var tragiskt på ett annat vis. Hans arbete ligger till grund för utvecklingen av datorer. I sin ungdom förälskade sig Turing i sin skolkamrat Christopher Morcom som han arbetade tillsammans med. Men Morcom dog och då tappade Turing helt sin religiösa tro, han var övertygad om att alla som sa att Morcoms själ levde vidare ljög. Hans starka tro på materialismen ligger bakom utvecklandet av den tänkande maskin som han skapade - datorns elektroniksa tankekraft saknar all likhet med en mänsklig själ.
Turings homosexualitet ledde honom i fördärvet. En tillfällig sexuell förbindelse gjorde att han råkade ut för inbrott. Han gick till polisen men angavs som hämnd av sin tillfällige partner som homosexuell och dömdes till medicinering med kvinnliga könshormoner. Han utvecklade bröst och blev deprimerad, en depression som han aldrig hämtade sig ifrån och som slutligen ledde till hans självmord.
NY BOK
David Bodanis
Elektricitet ? Historien om universums mäktigaste kraft
Norstedts
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!