Spännande läsning i Årsboken 2006

Berättelser från bygden. Årsboken 2006 innehåller en hel del spännande och mycket intressanta berättelser.

Berättelser från bygden. Årsboken 2006 innehåller en hel del spännande och mycket intressanta berättelser.

Foto:

Kultur och Nöje2006-12-18 00:25
Genom århundradena har många fartyg gått av stapeln i Västervik. Med inhemsk besättning seglade man sedan till avlägsna kontinenter och handeln med Kina var redan tidigt stor för Kalmar län och Västervik.
Tyvärr blev det för många en sista resa. Fartygen gick under med man och allt.
En spännande berättelse från några av dessa resor finns att läsa i Tjustbygden 2006. Tjustbygdens kulturhistoriska förenings årsbok har kommit lagom till jul.
Jan Ekerman har skrivit om sin farfars fars kusin, Nor Ekerman. Nor blev Coopværdi-Capitain. När skeppet "Canton" på 200 läster lämnade stapelbädden vid Stora Warfvet i Västervik 1855 så hade Nor Ekerman varit konstruktör och blev naturligtvis skeppets kapten.
Första resan gick till Rio de Janeiro och sedan till New Orleans. Besättningen på 16 man hade en medelålder under 25 år. Nor själv var äldst med sina 39 år.
Andra resan gick till Australien och Kina. "Canton" kontrakterades av kineserna och det blev många resor fram och tillbaka i dessa fjärran farvattnen. En liten avstickare gjordes dock över Stilla havet till amerikanska västkusten och San Fransisco.

Sista resan för Nor Ekerman personligen slutade i Rangoon i Burma. Han drabbades av sjukdom och avled. På rederiet här hemma tog man för givet att kusinen och styrmannen ombord Carl Fredrik Ekerman skulle ta över. Så blev det inte. I Rangoons hamn låg ett annat fartyg, barkskeppet "Thor", från Västervik med Odelmark som redare. Carl Fredrik reste hem med "Thor".
"Canton" togs över av Nils Olsson som fortsatte seglatserna i Asien till rederiets förtvivlan. Här ville man ha hem "Canton". Skeppet efterlystes via flera konsulat i Asien.
Till sist företogs hemresan som dock slutade tragiskt med förlisning i Engelska kanalen.

Det finns mer intressant att läsa i årsboken. Petter Åkerman skriver om resande teatersällskap under 1800-talet som på ett eller annat sätt berörde Västervik. Berättelsen kommer att bli ett utmärkt uppslagsverk för den teaterintresserade. Petter Åkerman har fått med allt.
Ett nedslag i Tjustbygdens järnålder gör Veronica Palm. I texten om gamla gravar och fornlämningar så finns även intressanta delar med varifrån exempelvis namnet Tjust kommer ifrån.

Två In memoriam finns över Sten Regnell och Rolf Åsberg nedtecknade av Anders Berg respektive Olof Nimhed.
Åsboken inleds med att ordföranden Leif Rosenblad berättar om tillbyggnaden av museet som skett under året kompletterat med bilder från bland annat besöket av prinsessan Christina.
Ekblads finns inte längre men kvaliteten på boken upprätthålls av Hedéns Grafiska Konsult i Linköping och Pressgrannar AB i Norrköping som är en del av den koncern VT tillhör.
Ny bok
<STRONG>Tjustbygden 2006</STRONG> <BR>Tjustbygdens kulturhistoriska förening&nbsp;
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!