Spännande bok om fruktad och brutal imperiebyggare
Turistläger. Även inom turismen i Mongoliet lever man högt på Djingis Khan. Foto: Roland Johansson/Scanpix
Foto:
I första delen av Erövraren - Stäppens krigare - är det naturligtvis Djingis khan som står i centrum. Vi får följa den mongoliske gossen, Temudjin, från vaggan till de första blodiga slagen då han börjar samla de mongoliska stammarna under sitt befäl.
Och redan då började hans namn mötas av skräck och fruktan. Värre skulle det bli. Djingis khan tillhör historiens största och mest blodbesudlade erövrare. Han utplånade kulturer och lämnade tusentals dödsoffer efter sig på vägen mot ära och berömmelse. Men så långt kommer vi inte i den här första delen.
Att berätta om Djingis khan ger en författare stor frihet. Djingis khan och hans närmaste såg själva till att sopa igen spåren efter sig. Det finns väldigt få samtida skildringar bevarande till eftervärlden. Det ger en författare möjlighet att ta ut svängarna och fabulera efter eget huvudet.
Det gör Iggulden med stor och sann berättarglädje (översatt av Lennart Olofsson).
Vissa historiska fakta känner man dock till. Hur Temudjin och hans familj övergavs till vad alla trodde var en säker död (mor med sju barn) av klanen när deras far - kahn Jesugei dog. Han blev förmodligen förgiftad av sina fiender. Men i Igguldens berättelser möter han sina fäders gud under något annorlunda omständigheter.
Faderns död satte säkert djupa spår i de unga pojkarnas själar. De levde i en ogästvänlig trakt. Den tvingade dem att överleva och gjorde dem till hårda och brutala män, blinda av hat och revanschlust kan man ana.
Deras mor var en stark kvinna. Hon såg till att alla barnen klarade den första svåra vintern och gav dem kraft att gå vidare i livet.
Det ska bli spännande att följa fortsättningen på berättelsen om hur hennes son Temudjin blev Djingis kahn och byggde ett imperium.
NY BOK
Conn Iggulden <BR><STRONG>Stäppens krigare <BR></STRONG>Albert Bonniers Förlag
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!