Sorg och glädje i romernas vardag

Den romska befolkningen har under lång tid utsatts för diskriminering och misstänksamhet. För att öka kunskapen om romerna ordnar Västerviks museum under mars en utställning om deras kultur och bakgrund.

Diskriminerad. Jaana Koivisto från Västervik säger att hon ofta möter misstänkta blickar - speciellt när hon bär romernas traditionella kläder. "Men kom hit och undersök kjolen och förklara sedan var vi skulle gömma saker", säger hon.FOTO: MATILDA AHL

Diskriminerad. Jaana Koivisto från Västervik säger att hon ofta möter misstänkta blickar - speciellt när hon bär romernas traditionella kläder. "Men kom hit och undersök kjolen och förklara sedan var vi skulle gömma saker", säger hon.FOTO: MATILDA AHL

Foto:

Kultur och Nöje2007-03-05 00:25
Misstänksamheten och blickarna finns alltid där. Det är en känsla av att aldrig bli trodd, att alltid bli sedd som någon med oärliga avsikter. Så beskriver Jaana Koivisto hur det är att vara rom i Västervik i dag.
- Går vi in i en affär blir vi ofta förföljda av personalen som kollar allt vi gör. Det är jättekränkande att aldrig få vara i fred, säger hon.
När hon frågar personalen varför de förföljer henne får hon undvikande svar. Och sätter hon på sig romernas traditionella kläder, med stora och bylsiga kjolar, då kan hon vara säker på att inte få ta ett steg utan att bli uttittad och misstänkliggjord.
- Men kom hit till museet och titta på kjolen och förklara sedan för mig var vi skulle gömma saker, säger hon.

Jaana Koivisto är långt ifrån den enda rom som i dag blir diskriminerad i Sverige. Romerna, eller zigenare som de tidigare kallades, är en av de mest utsatta folkgrupperna både i Sverige och andra länder. Få människor ser bakom en fördomsfull yta.

Det är som journalisten Dilsa Demirbag-Sten beskriver det i en artikel i Expressen, som finns uppsatt på utställningen på Västerviks museum. "Så länge jag kan minnas har ordet zigenare varit ämnat att beskriva någon som är dum, stökig, skrikig och ovårdad."

Nej, någon större förståelse möter romerna oftast inte. Därför är det en viktig utställning som Västerviks museum har satt ihop. Här blandas fotografier av frilansfotografen Stefan Bladh med personliga tillhörigheter från romer i Västervik och information om kända romer och deras liv. Det ger en inblick i en kultur som både är full av glädje och sorg.
- Vi har inget eget land, vi är ensamma, romer är personer som inte är välkomna, beskrev Emilia Huczko sitt folk under den dans- och sånguppvisning som framfördes av gruppen Romani Szatra på lördagens vernissage.
Själv har hon sin bakgrund både i Ryssland och Polen. Nu bor familjen i Uppsala och uppträder tillsammans för att öka förståelsen för den romska kulturen.
Och samtidigt som romerna i Sverige försöker krossa fördomarna och stereotyperna kämpar romer i andra länder för sin överlevnad - något som fotografen Stefan Bladh dokumenterar i de bilder som nu ställs ut i Västervik.
Han har följt familjen Kaplan, Ayse och Hüssein med deras nio barn. "Vi fann tycke för varandra", förklarar han i den text som ger bakgrunden till bilderna.

Familjen bor under en motorvägsbro i en förort till Istanbul i Turkiet. Svartvita fotografier blandas med färgbilder över en vardag där barnen säljer pappersnäsdukar för att få in pengar till mat och där skratten runt den tända elden på kvällen delas med slit och sorg. Styrkan - för det är starka bilder - sitter i ansiktsuttrycken, sättet Stefan Bladh har fångat så många känslor i en bild. De säger allt om den förföljelse som romer runt om i Europa dagligen får utstå.
Det är bara att instämma i museumets förhoppning att utställning ska bli välbesökt. Det är den väl värd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!