Sonen berättar om den okände Folke Gullby

Han var en konstnär i samma anda som Rembrandt. Många känner till hans nisch med dystra och svarta torrnålsetsningar. - Men få har kännedom om hans andra gåvor, där han använde hela paletten, säger sonen Christian Gullby.

Folke Gullby

Folke Gullby

Foto:

Kultur och Nöje2012-10-17 00:00

Folke Gullby är en bildkonstnär och grafiker som skulle ha fyllt 100 år i år, och för att hålla Gullby och hans verk vid liv kommer hans son Christian att hålla en föreläsning om sin far i Kulturhuset i Åtvidaberg, i kväll (onsdag). Samtidigt pågår under hela veckan en separat jubileumsutställning som fått rubriken "Folke Gullby 100 år".

-  Det är inte första gången jag har denna typ av föreläsning men nu handlar det om ett helt annat tema än vad det brukar, nu kommer vi ta upp Folke Gullbys barndom, oljemåleri, akvarell och sagoillustrationer och kommer inte lägga en lika stor tyngd på grafiken som tidigare. Jag vill istället visa en annan sida av min far som nästan ingen känner till.

Detta är alltså en föreläsning för dig som vill vidga dina vyer om Folke Gullby.

Något som bland annat kommer att tas upp på föreläsningen är att han från början hette Svensson men så småningom bytte efternamn. Det som är intressant är att det kan hända att det finns måningar av Gullby signerade Svensson istället som någon säkert har i sin ägo.

- Därför är det viktigt att lära sig hans formspråk och vad som kännetecknar just hans tavlor.

Folke Gullbys signalement är en exakt återgivning av naturen som han skildrade ömsint och med stor realism. Man kan än i dag ta ett av Gullbys verk och gå ut på samma ställe som han avbildade och känna igen platsen, trots att träden kanske blivit större eller något är nedsågat.

-  Min far var en riktig bevarare - man skulle gå samma stig och samtidigt så skulle allt hållas vid liv. Jag bor i dag kvar på samma gård där min far bodde och i stora salen är det exakt möblerat som innan, endast lite moderniserat.

Folke Gullby är uppvuxen strax söder om Åtvidaberg, i Gullebo på fädernegården. Gullby har alltid haft en stor samhörighet med hembygden och motiven är hämtade direkt från skogen hemma i Gullebo (som tillhörde Tjust fram till 1971, reds anm).

När Västervikskonstnären Erling Johansson hade en utställning med grafiska verk i Åtvidaberg besökte Folke Gullby hans vernissage där han erbjöd Johannson att gå som lärling hos Gullby. Erling Johannson åkte till Gullebo två vintrar 1969-1970, en gång var fjortonde dag, för att lära sig ännu mer om grafisk gravyr och tryck.

-  Jag hade verkligen tur att jag fick denna möjlighet. Vi blev samtidigt goda vänner och han var ett stort stöd för mig som konstnär.

Erling Johansson berättar att Folke Gullby var en stark person, inte stark i bemärkelsen fysisk men att han hade ett starkt intellekt, han var också en god talare. Folke Gullbys främsta kvaliteter är enligt Erling Johansson Gullbys grafiska verk, han var en av de skickligaste i Sverige, han var oerhört skarpsynt och kunde direkt sortera bort det som var dåligt, han var väldigt pedant.

-  Något annat som ni kanske inte visste om Folke Gullby är att han även var musiker och spelade saxofon i något slags dansband.

Det som förde de två konstnärerna ännu närmre varandra var när Folke Gullby på 1970-talet drog igång Åtvidabergssalongen, som på den tiden arrangerades i kommunalhuset.

-  Förutom mig och Folke Gullby var vi ett tiotal konstnärer som fick chans att synas där och ställa ut, det var många roliga stunder.

-  Tyvärr kan jag inte ta stöd av Folke Gullby i dag men det som han har lärt mig har jag kvar av honom och tekniken lever vidare och det är inget som kan tas ifrån mig och jag kommer absolut att åka och lyssna på förläsningen ikväll, säger Erling Johansson.

Utställningen pågår till och med den 21 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!