Smakfullt om bakning

Foto:

Kultur och Nöje2008-06-03 00:06
De bästa recepten går i arv. I en del fall kan den vandra i generationer, bevaras som värdefulla familjeklenoder eller hemliga skatter. Det konstaterar den välkända och charmiga tv-kocken Leila Lindholm redan i inledningen till den här mycket trevliga och lättläsa bakboken.Hon berättar att hennes intresse för bakning föddes i späd ålder. Tillsammans med sin mormor fick hon ta de första stapplande stegen på den väg som skulle leda till att bakning så småningom blev hennes levebröd.Vi är nog många som har samma erfarenheter från barndomen. Vi har varit med i köket och fått en egen liten deg att leka med i sällskap av syskonen och mammor. Det är nog minnen som för de allra flesta väcker lust och påminner om njutningsfulla stunder med näsan i en skål som skulle slickas ren.Mitt eget starkaste bakminne är när min mamma hade bakat plättbakelser till en jul. När kakorna var färdiga och låg prydligt uppradade på bakbordet för att svalna passade mamma på att springa upp till Wahlströms på Hallströmsgatan för att handla några saker. När hon kom tillbaka hade jag och min äldre bror satt i oss nästan hela satsen. Mamma var inte glad, vill jag minnas, mitt i allt julstök. Jag är ganska övertygad om att det hade funnits stunder i hennes liv då hon älskat sina båda söner mer innerligt än den där decemberdagen för länge sedan. Och plättbakelser försvann, av någon outgrundlig anledning, från min topplista över bakverk. Men det är kanske inte meningen att man skulle trycka i sig 10-15 stycken på mindre än en halvtimme, kan jag tro. Förmodligen finns det något samband där... I den här boken har jag inte hittat några plättbakelser. Men mycket annat som frestar och inte är allt för knepigt för en som inte är så väl bevandrad i bakningskonstens mysterier. Boken vänder sig såväl till vana hemmabagare som nybörjare, låter Leila Lindholm oss förstå.Här får vi ta del av cirka 200 recept. Det är kakor av alla sorter, tårtor, matbröd, safter, marmelader och en hel del annat smått och gott. Allt ledsagat av vackra och förföriska bilder.
Ny bok
Leila LindholmA piece of cakeNatur & Kultur
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!