Smak av sommaren på Storgatan 31

Bland björkar och hav kan man lite förenklat sammanfatta utställningen på Storgatan 31 i Västervik som öppnas i dag.

Björkmålare. Hoschang Moschiri visar upp ett 20-tal akrylmålningar av björkar. Till höger om honom en berjoza, som är en rysk björk. I förgrunden "Dansaren", en björkskulptur med sotarviskarekjol.

Björkmålare. Hoschang Moschiri visar upp ett 20-tal akrylmålningar av björkar. Till höger om honom en berjoza, som är en rysk björk. I förgrunden "Dansaren", en björkskulptur med sotarviskarekjol.

Foto:

Kultur och Nöje2006-05-06 00:25
Det är Hoschang Moschiri som står för björkarna och Lise-Lott Gustafsson Moschiri för havet, men en hel del annat också.
Det är första gången de ställer ut tillsammans i Västervik, men att de bor och delvis jobbar tillsammans märks inte så mycket. De har två olika stilar som dock kompletterar varandra på utställningen.
- Visst arbetar vi ihop, men jag gillar bäst att vara ute med akvarellblocket medan Hoschang helst sitter inne, säger Lise-Lott.
Hon tar sig ofta en tur ut till Gränsö och Skanvik och de somriga intrycken har gett avtryck i flera av hennes snabbfångade bilder. Det är blått hav, vita segelbåtar och organfärgade klippor. Men inte bara.

Lise-Lott visar också upp collage och montypier som innehåller små berättelser, en serie om kvinnor i Iran och en annan som är en hyllning till kvinnan. Hjärtliga gratulationer kallar hon de många små bitarna som bildar en helhet.
Collagen är gjorda av silkespapper i olika färger, uppklistrat på en pappskiva och sedan lackat.
Monotypierna, som trycks på kopparplåt, går på temat fågel, fisk eller mitt emellan, ett minne från gömma-nyckel-leken när barnen var små.

Stadsbon Hoschang Moschiri, uppvuxen i Iran, har blivit helt betagen av björkar, han är nästan expert på detta som vi tycker svenska träd. Men det finns i många andra delar av världen, exempelvis i Ingermanland där han gjorde en film om författarinnan Ania Monahof och tog med sig visdomsord om björken. Här är ett par:
"Björken är den förtrogna som flickan anförtror sin kärlekssorg."
"Björken är den vitklädda bruden som troget väntar på sin soldat som inte återvänt från kriget."

När Hoschang kom till Sverige 1977 hamnade han i Umeå, "björkarnas stad". Han tog reda på varför. Branden och planteringen av björkar för att i framtiden skydda människorna. Han blev fascinerad av detta träds betydelse.
Nu har han beskrivit det i ett 20-tal akrylmålningar och en björkskulptur, som han kallat "Dansaren".
Visst är det vår - även på Storgatan 31.Fotnot. Utställningen pågår till och med den 20 maj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!