Smak av något Tjusigt

"Smaka på Tjust" gjorde att människor rörde sig med en alldeles extra glädje inom hela kommunen under helgen. Så kändes det, var man än möttes.

Att Johan Sebastian Bach är huvudpersonen för de två gästspelarna i Ukna kyrka i lördags, det syns tydligt. Från vänster Michael Waldenby och Torbjörn Nilsson.

Att Johan Sebastian Bach är huvudpersonen för de två gästspelarna i Ukna kyrka i lördags, det syns tydligt. Från vänster Michael Waldenby och Torbjörn Nilsson.

Foto: Rune Engelbrektsson

Kultur och Nöje2008-09-22 00:07
Mitt i den uppståndelsen var även något helt annorlunda annonserat. En högklassig, polsk kammarorkester skulle ge konsert i Ukna kyrka på lördagen. Men bara två dagar innan blev orkesterns dirigent hastigt hjärtsjuk. Ilya Stupel heter han och har, det vågar jag säga, världsrykte. Där stod då arrangören, Norra Pastoratets organist, Aron Nilsson, med ett akutproblem. Han började ringa runt till tänkbara ställuppare. Som vanligt löste en av hans trognaste bundsförvanter problemet, kollegan i Stockholm, Michael Waldenby. Michael hade för ovanlighetens skull en ledig lördag. Och lyckades dessutom få cellisten Torbjörn Nilsson att komma med. I Stockholm är de båda extra kända för ett ytterst speciellt musikaliskt äventyr i Klara kyrka. Det kallas "Bach Maraton" På en enda eftermiddag ger de fem Bach-konserter. Kl 14 är det dags för första. Och varje timme till den sista, kl 18, öppnar de för en ny. I femton år har de två hållit på så!Lördagen 14 oktober är det dags i år - klokt att notera för "bach-fans".Bach-noter var alltså det enda de behövde släpa med sig till Uknas vackra kyrka. Förutom Torbjörns violoncell, vacker även den. Långt från "Smaka på Tjust" blev det allt. Men väl så Tjusigt.Programmet delade de upp mellan sig så att allt, ända till sista inslaget, Bachs D-dursonat nr 2 (för klaver och cello) var soloinslag.Michael Waldenby spelade bland annat ett par av de såkallade Schüblerkoralerna och - kanske mest känd och älskad av allt denna afton - "Air" ur Bachs Orkestersvit nr 3.Torbjörn Nilssons solodel blev den innehållsmättade C-dursviten för violoncell, där Bach elegant växlar från det lätta, sångbara till laddad dramatik.Bach har varit död i över 250 år, men hans musik lever. Hur kommer det att se ut på 2200-talet? Bach känns allt odödlig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!