Skön blåsning i Marieborgskyrkan

I vår egen Länsmusik handlar det om stråkar. Camerata Nordica är exemplet. Hos Östergötlands Länsmusik blåser man. En mycket speciell undergrupp inom Östgöta Blåsarsymfoniker är Blåsarkvintetten. I går kväll gav den konsert i Marieborgskyrkan.

Östgöta Blåsarkvinett framför det vackra fönstret i Marieborgskyrkan. Från vänster flöjtisten Anna Englund Bohm, klarinettisten Dan Larsson, Katarina Andersson med sitt valthorn, fagottisten Andreas From samt Bela Tarrodi, Kvintettens oboist.

Östgöta Blåsarkvinett framför det vackra fönstret i Marieborgskyrkan. Från vänster flöjtisten Anna Englund Bohm, klarinettisten Dan Larsson, Katarina Andersson med sitt valthorn, fagottisten Andreas From samt Bela Tarrodi, Kvintettens oboist.

Foto: Rune Engelbrektsson

Kultur och Nöje2010-04-24 01:00
Den konserten var ingen debut för Kvintetten här i stan. För fyra år sedan spelade man i Tingshuset. Då som nu var kammarmusikföreningen con amore arrangör. Att den nu inte kunde ske i Tingssalen är allmänt bekant. Om det någonsin blir konserter där igen är obekant. Kanske blir det bara ordförandeklubbor som där står för rytmerna.Till för så där fyra år sen var ju Marieborgskyrkan Västerviks vanligaste konsertlokal. Men Camerata Nordica tröttnade och flyttade till Västerviks Museum. Den idén blev kortlivad - det kändes tungt att få konsertpubliken att promenera till Kulbacken.Blir det mera konserter i Marieborgskyrkan från nu? Det tror jag inte, trots att akustiken är bra. Con amore tar paus i all verksamhet tills man vet mer om framtidsmöjligheterna.Åter till det där med skillnader mellan instrument, stråkar contra blåsrör. Det finns även en annan, avgörande skillnad. En violin kan du ge ton även när du håller andan. I blåsinstrument är din utandning avgörande.Instrumenten hos Östgöta Blåsarkvintett är tvärflöjt, oboe, klarinett, fagott och valthorn. Varför just dessa? I en symfoniorkester kan du hitta mer än dubbelt så många. De fem nämnda demonstrerar helt enkelt den optimala blåsarvidden. Många kompositörer, ända från 1700-talet har tagit dessa värden till sig.Tyske Franz Danzi som levde samtidigt med både Mozart och Beethoven är en. På några sätt lade han grunden för en riktigt spännande utveckling med sin Blåsarkvinett i e-moll. Det var den som fick inleda konserten, följd av en kvintett i samma anda av danske Peter Rasmussen som dog för hundra år sedan. Och den historien är märklig. Hade man inte oförmodat hittat den kvintetten på en dansk bondgård hade han troligen fortfarande varit okänd!Efter paus och nystart med österrikiske Zemlinskys friska Humoresk-rondo drog det mot en grandios final: Carl Nielsens berömda Blåsarkvintett (Op 43) från 1920-talet. Även när Kvintetten gästade Tingshuset blev den finalnumret.Med Östgöta Blåsarkvinett är det inte bara så att de fem instrumentalisterna är urprofessionellt samspelade.I Nielsenkvartetten får alla fem även suveräna tillfällen att demonstrera sina egna, konstnärliga positioner. Undra på att publiken lämnade Marieborgskyrkan hänförd!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!