Skisser som berättar

Arre Essén har under sin tid som stadsarkitekt satt sin prägel på Västervik. Åsa Frosterud Jägerhorn har grävt i arkiv och funnit skisser som tidigare aldrig publicerats. I några artiklar och med skisserna som utgångspunkt berättar hon om människorna och historien bakom skisserna.

Kvartalsskifte 1938. Akvarellteckning av Arre Essén. Konsul Häggblads barnbarn, Tove och Mona, fick ärva några av Esséns teckningar och just bilden med hyresgästerna skänkte de senare till Arres barnbarn, Agneta Ulfsäter-Troell.

Kvartalsskifte 1938. Akvarellteckning av Arre Essén. Konsul Häggblads barnbarn, Tove och Mona, fick ärva några av Esséns teckningar och just bilden med hyresgästerna skänkte de senare till Arres barnbarn, Agneta Ulfsäter-Troell.

Foto:

Kultur och Nöje2009-03-14 00:06
Vid 1920-talets början kom Arre Essén till Värskär, eller Väderskär som den ibland kallas. Han var utsänd av Kungliga byggnadsstyrelsen för att dokumentera och eventuellt hjälpa till med att restaurera det lilla kapellet. Essén konstaterade att den unika byggnaden var tämligen förfallen och rekommenderade snara åtgärder; grunden måste repareras, golvbjälkarna måste tjäras, hela huset bör för ses med ny panel, takteglet kompletteras och byggnaden rödfärgas!En sådan grundlig reparation var svår att bekosta men Västerviks mäktige fiskgrosshandlare Josef Edlund, som vuxit upp på ön, samlade in pengar för ändamålet och friherrinnan Nordenfalk på Blekhem "utlovar nödigt antal tegel för takets täckning." Givetvis från godsets tegelbruk i Almvik.Reparation och renovering kom till stånd och kapellet, eller korumhuset, förvaltas numer av Loftahammars församling och används, sommartid, för både bröllop och gudstjänster. Byggnaden förklarades 1980 som byggnadsminne och är en verklig klenod bland Sveriges få bevarade träkyrkor.Efter denna första kontakt med Tjustbygdens vackra skärgård, dröjde det inte länge förrän Arre Essén flyttade till Västervik. På möten och sammanträden, även i privatlivet, tycks Essén haft ritblock och penna med sig. I sina bilder visar han prov på en aldrig sinande humor i mästerliga små karikatyrer.En av de mer genomarbetade målningarna är den från Häggbladska huset. När Emil Häggblad, konsuln som byggde huset, gick bort, blev änkefrun Ida och ett av parets fem barn, sonen Gordon kvar i huset. Gordon gifte sig med en danska och i huset föddes deras två döttrar, Tove och Mona. En av hyresgästerna var Västerviks nytillträdde stadsarkitekt, Arre Essén.I målningen kvartalsskifte har Arre Essén målat Ida i sin rävboa och sonen Gordon som inkasserar kvartalshyran, en rosa tusenlapp. Av klädsel och andra attribut kan man identifiera de olika hyresgästerna. Först i raden står tandläkare Arvidsson med en utdragen tand i tången, sedan lektor Sven Grenander alltid med portfölj under armen och så kommer doktor Liedholm med sin hund. Fjärde mannen, med en skidstav i handen, är bokhandlare Erik Hultgren som gärna tog en skidtur under vinterhalvåret. Så kommer apotekare Hörndal med en flaska i fickan och så konstnären själv i grön kostym och med en liten mustasch under näsan. Sist i raden är major Odelberg i sin fina uniform. I förgrunden står Hugo Landegren, med en garnhärva i handen. Han var en av butiksinnehavarna i gatuplanet.
Arre Essén
Född 1886 på gården Tomastorp i Julita socken i Sörmland.Dopnamnen är egentligen Erik Raguel, men det är som Arre vi känner honom bäst...Efter studier vid Kungliga Tekniska Högskolan arbetade han som arkitekt i många år. 1935 fick han tjänsten som stadsarkitekt med ansvar för stadsplanering och byggnader. Inte bara i Västervik - utan också i Hultsfred, Vimmerby och Gamleby Tack vare Esséns engagemang och intresse för den äldre träbebyggelsen har många hus och byggnader, ja hela Storgatan i Vimmerby, bevarats till eftervärlden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!