Genom ett fast samarbete via Riksteatern i Kalmar län ska de här två självklara strävandena uppfyllas.
- Det här började som ett projekt för fyra år sedan, säger teaterkonsulent Charlotte Aaby Hertzman, Riksteatern Kalmar län, under en träff mellan bygdegårdar och Västerviks teaterförening i Ankarsrum under fredagen. Numera är det en del av den normala verksamheten.
I korthet fungerar det så att Riksteatern i Kalmar län har en grupp som väljer ut teateruppsättningar. Det utbudet får alla bygdegårdar information om.
- När en bygdegård hittat en pjäs som de vill ha kommer de överens med teaterföreningen om datum och andra villkor. Bygdegården håller med gratis lokal medan teaterföreningen står för gaget. Gaget subventioneras. På det viset kan vi fylla bygdegårdar och publiken kan få uppleva kvalitetsteater, säger Charlotte Aaby Hertzman.
Riksteatern i Kalmar län anslår 40 000 kronor per år och lika mycket kommer från riksförbundet. Ibland sker samarbete med länsmusiken och olika studieförbund.
- Det gäller att pussla ihop bitarna för att föra ut teatern till landsbygden.
Under mötet i Ankarsrum bjöd Byteatern i Kalmar och Panikteatern från Uppsala på två smakprov ur kommande pjäser. Teateruppsättningar som kan dyka upp i bygdegårdarna runt om i Tjust under kommande höst.