När startade du din atelje?
– Jag har haft flera olika ateljér. År 1964 slutade jag konstfackskolan och flyttade hit till Västervik och då hade jag en ateljé på Båtsmansgatan, det var en vedbod som vi sedan byggde om till keramikverkstad och så gjorde jag batik och målade lite grann. Efter tio år flyttade jag till Strömsgatan. Där hade jag ett galleri som hette Tjustgalleriet som jag hade i ungefär 25 år. År 1998 köpte jag det huset som jag har nu, och här var det meningen att jag skulle syssla med batik, keramik och måla, men jag hinner inte med batik och keramik utan jag målar och skriver böcker och artiklar.
För dom som inte vet, vad är en ateljé?
– Det är en arbetsplats för konstnärer.
Vilka tekniker använder du just nu?
– När jag målar använder jag akvarell och akryl. När jag jobbar med akvarell använder jag små penslar för att jobba med mycket detaljer och med akvarell målar jag mycket stadsmiljöer, som kvarter med blommor och rabatter. Västerviks stadsmiljö med trähusbebyggelsen är väldigt inspirerande. När jag är hemma och gör skisser i större format så är det akryl som gäller. Det är roligt med akryl för då kan man ändra och måla över, den torkar fort.
Vad föredrar du helst att jobba med?
– Akrylfärg skulle jag säga att jag jobbar helst med. Men jag skriver ju väldigt mycket också just nu.
Hur kom det sig att sälarna placerades ut i Västervik?
– Det behövdes något som markerade förbud mot biltrafik på vissa ställen i staden.
– Och då föreslog stadsträdgårdsmästaren Jan Ramsby att man kunde ha trafikhinder som var fina och lite roliga, i stället för bara en skylt med texten "Genomfart förbjuden". Han tog kontakt med mig och så började vi att spåna. Tillslut kom vi fram till att sälar vore passande.
Sälen kunde vara en symbol för att Östersjön har blivit renare. Sälen höll på att dö ut på grund av alla gifter som har släppts ut i havet. I och med att man förbjöd säljakt och att man rensade upp lite grand bland utsläppen så har populationen ökat.
Hur skapade ni dessa sälar?
– Av en modell hjälpte båtindustrin Gaptec att göra en form, som skulle efterlikna en säl. Så då ritade jag upp sälen och var tvungen att göra en genomskärning för att se till att det släpper från båda sidorna, då man bygger den i en form. Båtindustrin tyckte att man skulle göra så att sälens huvud var rakt fram, men jag sa att sälens huvud skulle vara vänt mot trafiken. Så byggde dom upp sälen i ett plastmaterial i storformat så jag var tvungen att göra en såkallad rutförstorning av mina skisser och göra en genomskärning och säga att här har vi mitten på sälen och så gör vi två halvor utav den och sen så gjuter man en plasthölje omkring "pluggen." Med den formen åkte vi ut till Målserums betongsfabrik, så hällde dom betong i formen som fick stå upp och ned i tre dygn ungefär så den torkade, sedan kunde man plocka ut sälen. Vi gjorde 10 stycken sälar, och dom gjordes år 2009 så det är fjärde året som de står ute i Västervik.
Var fick du inspirationen från?
– Det var när jag och stadsträdgårdsmästaren pratade om detta och så hade jag i uppdrag att kolla sälar. Jag var både på Skansen i Stockholm och i en djurpark i Göteborg där dom har sälar, så jag läste in mig väldigt mycket på det.
Vi hade även en invigning av sälarna vid Grönsakstorget, där en av sälarna står.
Finns det något mer du skulle vilja tillägga om sälarna?
–Jag tyckte att det var ett väldigt roligt uppdrag och jag är glad över att de blev så väl mottagna. Det är många som fotograferar dom och barn gillar att klättra och leka på dom. Det är jättekul!