Säkra kort under julgranen

Stirra dig inte blind på det senaste. När det gäller barnböcker finns många eviga läsupplevelser i nytryck. De som inte gör det går ofta att hitta ändå, lätt begagnade och billiga på nätet.

"En stjärna vid namn Ajax" av Ulf Stark och Stina Wirsén.Foto: Bonnier Carlsen

"En stjärna vid namn Ajax" av Ulf Stark och Stina Wirsén.Foto: Bonnier Carlsen

Foto: Bonnier Carlsen

Kultur och Nöje2010-12-20 00:00

Erik Linklaters "Det blåser på månen", Enid Blytons Fem-böcker eller Maurice Sendaks "Till vildingarnas land". Några pärlor är man glad över att själv ha fått avnjuta som kotte vid granen med sorglöst knäckklibbiga händer och tänder. Andra böcker kan väcka lätt avund när man hör vänners entusiastiska berättelser.

Själv har man upptäckt titlarna för sent i livet även för att ge dem till sina egna ungar eller till vänners eller släktingars barn innan de oåterkalleligt gått vidare till vuxenlitteraturens hyllor eller till "World of warcraft".

De senaste åren har utgivningen av barn- och ungdomsböcker i Sverige varit rekordstor. Men det nya är långt ifrån alltid det bästa, många gamla titlar kommer också i nytryck, däribland en 1970-talsklassiker som "Hus är gott, sa Oskar" av Larserik Eriksson. Bilderboken om Oskar som vägrar mat, men frossar i tegelstenar, är en given present från dagens småbarnsföräldrar som en gång läste sönder sina egna exemplar.

För roligt är förstås att få pracka på de egna stora stora läs- och bildupplevelserna. Lika kul är att som vuxen få läsa högt och ta igen allt det man missat. Nu finns chansen att enkelt ta igen alla titlar av Maria Gripe eller Barbro Lindgren som varit omistliga barnläsupplevelser för så många andra.

Allt detta kan sluta i sorg och bedrövelse. Bara för att du gillar "Det blåser på månen" behöver detta mästerverk inte nödvändigtvis förtrolla din unge. Men det är smällar man får ta.

Klappar för alla åldrar

Alla titlar nedan finns i nytryck. Försök på www.bokborsen.se om du söker begagnade böcker eller titlar som inte längre finns i handeln. Åldersrekommendationerna är bara ungefärliga. Många titlar är allåldersböcker, kapitelböckerna fungerar ofta bra som högläsning även för lite yngre barn.

0-3 år
"När kommer bussen?"
av Ryoji Arai (på svenska 2006). Egensinnigt och djupt inspirerande färgstarkt berättande av en stor japansk bildbokskonstnär som fick Almapriset 2005.

"Var är min syster?" Sven Nordqvists Augustprisade bildberättelse om lillebror som letar efter storasyster. Från 2007.

3 till 6-åringar
"Hus är gott sa Oskar"
av Larserik Eriksson.

"Till vildingarnas land" av Maurice Sendak. Max skapar sin egen värld, ensam i sitt rum reser han till vildingarnas land. När mamma försöker avbryta morrar han. En modern klassiker från 1967.

"Solägget" av Elsa Beskow. Om älvan som dansar i skogen och plötsligt hittar en gul rund boll. Text på vers till underbara bilder. Kanske Elsa Beskows bästa bok.

"En stjärna vid namn Ajax" av Ulf Stark och Stina Wirsén. Bok från 2007 om hunden Ajax och Johan. En berättelse om livet, döden och evig vänskap av en ordkonstnär och en bildkonstnär.

"Sjörövarbok" av Lennart Hellsing och Poul Ströyer från 1965. "Hela havet låg blått som en blåbärskompott!". Stor ord- och bildkonst.

6 till 9
"Niklas och Figuren"
av Bengt Anderberg. En egensinnig och fullkomligt modern berättelse från 1950. Niklas och hans vän Figuren är varandras motsatser. Tillsammans letar de efter en bortsprungen hund och hamnar i "Uppochnedvända världen".

"Sandvargen" av Åsa Lind. Den första boken kom 2001, en samlingsbok 2006. På stranden träffar Zackarina Sandvargen, sin bästa vän. Korta kapitel som både språkligt och innehållsmässigt passar perfekt som höglösning.

"Spöket på Canterville" av Oscar Wilde (1887). I nyutgåva i år med illustrationer av Maria Nilsson Thore. En spökhistoria, full av humor, som utspelas på ett slott med rustningar, blodfläckar och hemliga rum.

9 till 12 år
"Alice i underlandet".
Lewis Carrolls surrealistiska berättelse från 1865 om Alice upplevelser i kaninhålet kom 2009 i en ny utgåva med illustrationer av Robert Ingpen.

"Det blåser på månen" av Eric Linklater, brittisk klassiker från 1944. Systrarna Dina och Dorinda uppför sig illa, enligt de vuxna, men lyckas där de vuxna inte klarar sig alls. Mycket bra högläsning.

"Häxan och lejonet". Den första och kanske bästa av CS Lewis sju böcker om fantasilandet Narnia. Från 1950. Bra högläsning. Fruktansvärt spännande, lagom otäckt.

"Ture Sventon, privatdetektiv" av Åke Holmberg (1948). Han skrev nio böcker om den temmelätande läspande detektiven, ständigt på jakt efter Ville Vessla.

"Jättehemligt" från 1971 är den första boken i Barbro Lindgrens egensinniga trilogi baserad på den egna uppväxten. Den börjar när hon är tio år och handlar om möten med sorg, död och kärlek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!