Sadelmakeri ger framtida jobb
Foto: MAGNUS GLANS Till jul hoppas vi kunna komma igång med produktionen av den nya sadeln, berättar Per Martin Andrén.
Foto:
Den nya sadeln har fått ett fint internationellt pris och ska snart börja tillverkas i Västervik.
? Det är vi två som är innovatörer men vi har anlitat designföretaget Propeller i Stockholm till utformningen av sadeln, berättar Kicki Näslund som bor i Örsundsbro utanför Enköping.
Handelsbolaget Horseback, där utvecklingsarbetet skett, har haft sitt säte i Stocktorp utanför Edsbruk där Per Martin Andrén bor. Vid ombildningen till det nya aktiebolaget Linear har företaget flyttats in till stan och finns nu i Pucks lokaler på Baumansgatan tillsvidare.
? Vi har valt att lägga företaget i Västervik för att vi fått uppmuntran och har så bra samarbete med Västerviks kommun, säger Per Martin Andrén.
Företaget har tidigare främst arbetat med produktutveckling men ska nu i år börja producera sadeln.
? Vi har börjat förhandla med kommunen om att dra igång produktionen. Om allt går på räls kan vi kanske komma igång till jul. Än så länge arbetar vi med prototypen som tagits fram av Puck åt oss.
Hur produktionen ska ske är ännu inte bestämt:
? Det kan bli en blandning av egen produktion och legoproduktion. Troligen kommer vi att få detaljer från underleverantörer och sköta hopsättningen själva, tror de båda företagarna.
En prototyp finns men några fler modeller ska tas fram innan produktionen kan komma igång. Priset man fått är Europas största designpris och delas ut på Cebitmässan i Hannover om en månad, den tionde mars.
Två saker är unika med den nya sadeln: den tillverkas i kolfiber, ett kompositmaterial, och den är tvådelad. Sådana sadlar finns inte i dag och detta är en helt ny produkt som skiljer sig väsentligt från traditionella ridsadlar.
? Jag är hantverkare och har gjort traditionella sadlar på gammalt sätt. Den nya sadeln är framtagen för industriell produktion, den allra första sådan, berättar Kicki Näslund.
Det andra unika med denna sadel är att den kan delas i två delar, underredet för hästen och överdelen för ryttaren. Ryttaren behöver olika typer av sadlar beroende på vilken typ av ridning som sker och kan alltså byta den medan hästen då kan ha kvar underdelen. Överdelen kan också bytas ut beroende på vem som rider, om det är en stor eller liten människa.
Arbetet med att utveckla sadeln har tagit sex år. Det började med att Per Martin Andrén som är veterinär och Kicki Näslund som är sadelmakare fick kontakt eftersom båda intresserade sig för problemet med hästar och dåliga ryggar.
? 60 procent av alla ridhästar har ont i ryggen på grund av utrustningen, berättar Per Martin Andrén. Ridsadlar har sett nästan likadana ut i flera hundra år, det har inte hänt mycket sedan 1600-talet.
?Den traditionella ridsadelns bom är inte särskilt skonsam mot hästen. Den begränsade anliggningsytan mellan sadel och häst kan strypa blodtillförseln ? något som i värsta fall kan betyda kortare livslängd för hästen? beskriver företaget i vad som ligger bakom arbetet med den nya sadeln.
Eftersom problemet är så stort räknar de med att kunna sälja sin nya sadel både i Sverige och ute i Europa
? Vi har fått in investerare utifrån, Almi och Tjustbygdens Sparbank. Det är roligt att banken vill hjälpa till, det kan ju annars vara svårt med nya företag. Vi är verkligen glada och tacksamma för den hjälp vi får, den är värdefull.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!