Så gör man en tidskrift

Kultur och Nöje2005-02-16 00:07
I en tidning vill vi kunna känna igen oss. En tidning ska vara som en gammal vän som man vet var man har, men som också kommer med överraskningar ibland. Eller hur?
Hur man utformat en tidning är under alla omständigheter något mycket viktigt. Utseendet säger mycket om vad tidningen vill stå för och vad den vill ge läsaren. Det vet Eva Jais-Nielsen, erfaren tidningsdesigner, som skrivit boken Tidskriftdesign.

I Sverige finns det ungefär 3.000 tidskrifter, mer eller mindre väldesignade. Det som skiljer en tidskrift från en tidning är att tidskriften kommer ut mera sällan och inte har till huvuduppgift att förmedla nyheter utan snarare fördjupning i de mest skiftande ämnen.
Tidskriftens ansikte är dess första sida, omslaget med tidskriftens namn, som nästan alltid placeras i överkant. Omslaget ska sälja tidningen och det mest säljande är ett mänskligt ansikte. Oftast är det en ung kvinna. Författaren konstaterar att många omslag är till förvillelse lika. Vilket också visas på bild i boken.
Här beskrivs hur ett omslag sätts samman av logotyp, testpuffar (det vill säga korta texter om artiklar inne i tidningen), omslagsbilden och annat. En lång rad exempel illustrerar vad hon berättar om, både från de senaste åren och tidigare på 1900-talet.

Vi får lära oss hur man bygger upp en intressant och användbar rytm i tidningen, hur man utformar uppslag och enskilda sidor där samspelet mellan text, bild och typografi är avgörande.
Ett kapitel handlar om hur man kan göra om en tidning på ett fruktbart sätt, ett annat handlar om den svenska tidskriftdesignens historia. Här finns klara nostalgipoäng. Visst minns ni Rekordmagasinet, Fickjournalen, Hej och Bildjournalen?
Det mest intressanta med boken är alla de exempel som finns avbildade, både från olika tidsepoker och från olika ämnesområden. Det är mycket inspirerande för den som är intresserad av grafisk design.

NY BOK
Eva Jais-Nielsen
Tidskriftdesign
Ordfront
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!