Recept på VM-mat
Som exempel på det typiskt jämtländska mattänkandet nämner Johan Gavelin att det finns hela 35 små gårdsmejerier. På vissa mjölkar man till och med fortfarande för hand. Men så har också Jämtland fått rykte om sig att framställa några av de finaste dessertostarna i landet.
4 portioner, 20 minuter
1/2 gul lök
2 burkar hela tomater
5 dl grönsaksbuljong
1 msk tomatpuré
1 dl crème fraiche
1 tsk socker
salt
peppar
cirka 100 g varmrökt röding
cirka 2 dl gräddfilsdipp dill & gräslök
Skala och skär löken i bitar och mixa tillsammans med burktomater och grönsaksbuljong. Häll soppan i en kastrull och vispa i tomatpuré och crème fraiche. Koka upp och låt koka sakta i cirka 10 minuter.
Smaka av med socker, salt och peppar och mixa sedan soppan slät och häll upp i en termos. Strimla röding och packa ner tillsammans med gräddfilsdippen.
Vid servering: Häll soppan i en kåsa, mugg eller tallrik. Lägg i rödingen och toppa med en klick gräddfilsdipp.
<b>Jämtländsk renklämma med libanesiska influenser</b>
4 portioner, 10 minuter
Lite smör
4 mjuka tunnbröd
2 dl strimlad sallad av valfri sort
150 g rökt renstek i tunna skivor
8 gula paprikaringar
svartpeppar
2 dl libanesisk matyoghurt (Milko har färdig)
eller 2 dl matyoghurt + 1 msk mynta + 1 pressad vitlöksklyfta
Bred smör på tunnbröden, lägg på strimlad sallad, renkött och sist paprikan. Peppra, ringla den smaksatta matyoghurten över hela brödet och rulla ihop. Slå in varje tunnbrödsrulle i aluminiumfolie och förvara i kylväska om det inte är kallt ute.
<b>Fjällfilstrifle</b>
4 portioner, 5 minuter
200 g biscotti (italienska mandelskorpor eller amarettokakor)
2 dl hjortronsylt
4 dl fjällfil
Triflen byggs upp efter principen lager på lager i glas och lagas helst på plats. Krossa biscotti i stora smulor i en påse. Fördela hälften av biscottin så att det täcker botten på fyra glas.
Fördela hälften av hjortronsylten över biscottin och därefter hälften av fjällfilen. Fortsätt på samma sätt med resterande biscotti, hjortronsylt och fjällfil.
Toppa till sist med lite hjortron eller hjortronsylt och servera med sked.
<b>Messmörsbullar</b>
Cirka 40 bullar, 90 minuter
15 dl vetemjöl, 900 g
5 dl mjölk
1 dl vit baksirap eller socker
3/4 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
1 paket jäst för söta degar, 50 g
100 g messmör
ägg till pensling
mandelflagor till garnering
Häll upp det mesta av mjölet i en stor skål, spara en deciliter till utbakningen. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) och häll ner i skålen. Tillsätt baksirap eller socker, salt och det rumsvarma smöret i klickar. Smula ner jästen, alternativt lös den först i den fingervarma mjölken.
Arbeta degen tills den börjar släppa kanterna, cirka 10 minuter för hand. Låt degen jäsa 30 minuter under handduk.
Dela degen i fyra bitar och kavla ut dem till centimetertjocka rektanglar. Bred på messmöret och rulla ihop. Skär i bitar och lägg i bullformar. Låt jäsa i cirka 30 minuter.
Vispa upp ägg och pensla bullarna, strö över mandel. Grädda bullarna i 225 grader i 8-10 minuter och låt svalna.
Ta med i plastpåse.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!