Recept på pistaschrätter

Kultur och Nöje2006-11-16 09:00
<b>Kristofers piffiga pistaschgucka</b>
15 minuter
100 g skalade pistaschnötter
1 rulle chèvre
5 dl lätt-crème fraiche
salt
nymalen svartpeppar

Hacka pistaschnötterna. Ta bort skalet på getosten och mixa osten med crème fraiche. Blanda ner nötterna (spara lite). Smaksätt med salt och peppar. Strö över lite nöthack.
God dippa för till exempel selleristavar eller majschips. Passar även fint som sås till lammkotletterna här intill.

<b>Pistaschpanerade lammkotletter</b>
4 portioner, 15 minuter
100 g skalade pistaschnötter
1 dl ströbröd
havssalt
nymalen svartpeppar
1 nypa chiliflakes
8 små lammkotletter, gärna halva
olivolja
1 citron

Mixa nötterna. Blanda med ströbröd, salt, peppar och chili. Pensla kotletterna med lite olivolja, dela dem gärna på hälften innan. Stek dem i grill- eller stekpanna tills de nästan är klara. Pensla eventuellt med lite extra olja.
Doppa sedan kotletterna i paneringen och stek dem färdiga på båda sidor på medelvärme tills de fått fin färg. Servera med citronklyftor och en fräsch grönsallad.

<b>Pistaschfocaccia</b>
75 minuter
50 g skalade pistaschnötter
50 g jäst
7 dl fingerljummet vatten
1/2 dl olivolja + lite extra
3 tsk salt
cirka 14 dl vetemjöl special
gourmetsalt

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt olivolja och salt. Arbeta in nötter och lite av mjölet i taget tills degen blir smidig, men ändå ganska lös. Låt jäsa i 20 minuter.
Gnid in en långpanna med generöst med olivolja. Tryck ut degen med fingertopparna. Låt jäsa i 20 minuter. Tryck små gropar med fingertopparna och strö över gourmetsalt.
Grädda i 225 grader i cirka 20-25 minuter.

<b>Marockansk pistaschparfait</b>
8 portioner, 4 timmar
150 g skalade osaltade pistaschnötter
4 ägg
1 dl florsocker
4 msk strösocker
4 dl vispgrädde
2 msk rosenvatten (finns i välsorterade livsmedelsbutiker och arabiska affärer)
ett par droppar grön karamellfärg
2 msk cointreau (kan uteslutas)

Kör nötterna i mixer, men inte allt för finhackat. Spara några till dekoration. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa äggvitor och strösocker till ett hårt skum. Vispa grädden. Blanda alltsammans försiktigt. Tillsätt rosenvatten, karamellfärg och cointreau. Rör om.
Klä en form på 1 1/2 liter med plastfolie och häll sedan i smeten. Ställ i frysen i fyra timmar. Stjälp upp på serveringsfat och dekorera med lite grovhackade nötter och rosenblad i mån av tillgång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!