Recept på löjrom

Kultur och Nöje2006-12-28 00:25
<b>Löjrom med citrondoftande mandelpotatispuré</b>
4 portioner, 30 minuter

120 g löjrom
5 stora mandelpotatisar
2/3 dl crème fraiche
1/2 rödlök
2 tsk hackad dill + extra till garnering
1 dl vispgrädde
50 g smör
1/2 citron
salt
nymalen vitpeppar
2 skivor vitt bröd
citronolja

Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Vispa crème fraichen tills den blir fast. Skala rödlök och hacka riktigt fint, blanda med crème fraiche och finhackad dill.
Pressa potatisen i potatispress eller stöt med potatisstöt. Häll i grädde, smör och rivet citronskal. Smaka av med citronsaft, salt och vitpeppar.
Fördela purén på fyra assietter. Lägg crème fraiche-röra i mitten. Toppa med ett löjromsägg. Rosta brödet och skär eller bryt i mindre bitar som fördelas på tallrikarna. Ringla citronolja runt och dekorera med en dillkvist.

<b>Små västerbottenpajer med löjrom</b>
10 små pajer, 70 minuter

250 g löjrom
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
150 g smör
2 msk iskallt vatten
torra bönor eller ärtor till förgräddning
300 g västerbottenost
6 äggulor
5 dl vispgrädde
cayennepeppar
2 dl crème fraiche
1 rödlök
gräslök
2 lime

Blanda vetemjöl, salt och smör till en pajdeg. Arbeta in iskallt vatten. Låt vila kallt i en halvtimme.
Kavla ut och klä tio små smorda pajformar (eller en stor). Täck degen med bakplåtspapper och fyll formarna med torra bönor eller ärtor för att förhindra att pajkanterna kryper ner. Förgrädda i 175 grader i cirka 15 minuter. Ta bort papper och bönor.
Riv osten och blanda med äggulorna. Vispa grädden lätt och häll i tillsammans med lite cayennepeppar. Fyll formarna med smeten och grädda i 180 grader tills fyllningen stannat.
Vispa crème fraichen tills den blir fast. Skala och finhacka rödlöken. Toppa pajerna med crème fraiche och löjrom. Dekorera med rödlök, gräslök och små limeklyftor.

<b>Renstekssnittar med löjrom</b>
4 portioner, 15 minuter

100 g löjrom
150 g tunt skivad rökt renstek
4 skivor mörkt rågbröd
4 msk crème fraiche
1/2 rödlök eller 1/2 kruka gräslök
nymalen svartpeppar

Fördela köttet ovanpå brödskivorna. Lägg en klick crème fraiche på varje. Toppa med en rejäl hög löjrom. Dekorera med riktigt finhackad röd- eller gräslök. Dra några varv med pepparkvarnen över.

<b>Blinier med löjrom</b>
6 portioner, 90 minuter

150 g löjrom
25 g jäst
5 dl standardmjölk
2 dl bovetemjöl
2 dl vetemjöl
2 ägg
1/2 tsk salt
1 gul lök
1 rödlök
3 msk gräddfil
2 äggvitor
smör till stekning
2 dl crème fraiche

Smula jästen i en skål. Värm mjölken fingervarm. Häll lite mjölk över jästen och rör tills den löst sig. Rör ner båda mjölsorterna, äggulor, resten av mjölken och salt. Vispa smeten slät och klumpfri. Täck skålen och låt jäsa cirka en timme i rumstemperatur. Skala och finhacka löken under tiden.
Blanda gräddfil i plättsmeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner försiktigt.
Hetta upp en plättlagg eller blinipanna med lite smör. Klicka i smeten, cirka 1 1/2 msk till varje. Vänd dem när de har jäst och stelnat på ovansidan.
Servera blinierna nygräddade. Hackad lök, crème fraiche och löjrom kan läggas i skålar vid sidan om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!