Recept på kinamat

Smaksättningen är a och o. Ett besök i en asiatisk livsmedelsbutik är rena äventyret och där hittar man det mesta. Be gärna om hjälp. Annars rymmer asiatiska hyllan i livsmedelsbutiken numera en hel del.

Två-gånger-i-grytan-fläsk är en kinesisk klassiker som är okänd för många svenskar.
Foto: Monika Norrby

Två-gånger-i-grytan-fläsk är en kinesisk klassiker som är okänd för många svenskar. Foto: Monika Norrby

Foto:

Kultur och Nöje2007-02-17 00:25
<b>Kinesisk gurksallad</b>
4 portioner, 40 minuter
Lysande fräsch gurksallad med lite hetta.

1 stor slanggurka
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chili eller 1 tsk sambal oelek
2 msk sesamolja
2 msk risvinäger (finns på asiatiska hyllan)
1 msk soja
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
1 msk sesamfrön

Hyvla gurkan med osthyvel eller skär i tunna strimlor. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka chilin. Blanda gurka, vitlök och chili.
Rör ihop sesamolja, risvinäger, soja, salt och socker i en skål och häll sedan över gurksalladen. Rosta sesamfrön i torr stekpanna tills de får lite färg och börjar dofta. Strö över.
Låt stå och dra, gärna i minst en halvtimme.
Servera som förrätt eller sidorätt.


<b>Kinesiska ingefärsmusslor</b>
4 portioner, 20 minuter
Magiska musslor med vidunderlig smak.

cirka 30 färska blåmusslor med skal
3 cm färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
3 salladslökar
olja
4 msk torr sherry
4 msk soja
lite salt
1/2 msk socker

Skölj och skrubba musslorna. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull och lägg i musslorna. Låt koka några minuter tills de öppnats. Häll av vattnet. Kasta dem som inte öppnat sig. Pilla försiktigt ut musslorna ur skalen och lägg åt sidan.
Skala ingefära och vitlök och skiva så tunt du kan. Skär salladslökarna i ett par centimeter långa bitar. Hetta upp lite olja på stark värme i en wok eller vid stekpanna. Fräs ingefära, vitlök och salladslök hastigt. Tillsätt musslorna, sherry, soja, salt och socker och fräs någon minut under omrörning.
Servera genast, gärna med jasminris.


<b>Koppärriga tantens tofu</b>
4 portioner, 30 minuter
En variant på en klassisk kinesisk rätt. Tofu (sojabönsost) är proteinrikt och nyttigt.

500 g tofu
4 cm färsk ingefära
4 vitlöksklyftor
1 röd chili
6 salladslökar
200 g minimajs
1 tsk sichuanpeppar (finns i asiatiska butiker)
olja
100 g färsk svamp (eller blötlagd torkad)
100 g färska böngroddar
2 msk soja
2 1/2 msk chilibönsås eller 1/2 msk sambal oelek
1 msk risvin eller torrt vitt vin
1/2 tsk socker
3 msk jästa svarta sojabönor (finns i asiatiska butiker)
1 tsk maizena

Tärna tofun. Skala ingefära och vitlök och hacka fint. Kärna ur och finhacka chilin. Skär salladslökarna i ett par centimeter långa bitar. Dela minimajsen i mindre bitar. Stöt sichuanpeppar i mortel.
Hetta upp lite olja på stark värme i en wok eller vid stekpanna. Fräs först vitlök och ingefära hastigt. Tillsätt sedan svamp och tofu. Stek tills tofun fått lite färg. Tillsätt minimajs, salladslök och böngroddar. Fräs i en minut.
Häll på soja, chilibönsås eller sambal, vin, socker, sichuanpeppar och svarta bönor. Fräs i tre minuter. Rör ut maizena i lite kallt vatten och rör ner på slutet. Servera genast, gärna med jasminris.


<b>Två-gånger-i-grytan-fläsk</b>
4 portioner, 50 minuter
Ännu en variant av en kinesisk klassiker som känns helt ny för oss.

500 g benfri fläskkarré
1 purjolök
2 morötter
3 vitlöksklyftor
olja
3 msk soja
2 tsk het chilisås
3 msk hoisin-sås (finns på asiatiska hyllan)

Skölj köttet. Dela det i två delar längs med fibrerna. Lägg i en kastrull med kallt vatten. Koka upp och skumma noga. Sänk sedan värmen och sjud i en halvtimme under lock.
Skölj purjolöken och skär i fem centimeter långa stickor. Skala morötterna och skär i lika långa tunna stickor. Skala och finhacka vitlöken.
Ta upp köttet och låt det rinna av ordentligt och svalna något. Skär sedan i tunna skivor eller strimlor.
Hetta upp olja på stark värme i en wok eller vid stekpanna. Fräs köttet och morötterna under omrörning tills det fått ordentligt med färg. Tillsätt vitlök, soja, chilisås och hoisin-sås. Fräs ytterligare någon minut under omrörning.
Servera genast, gärna med jasminris eller nudlar.


<b>Att dricka till</b>
I Kina dricker man helst te till maten. Vatten eller öl går också bra. Tiger Beer, nr 1543, är visserligen från Singapore, men passar till asiatiskt.
Druviga och blommiga vita viner kan också funka om det är lite sött och syrligt ( t ex Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve 2005, nr 5244, 86 kronor eller veteöl ( t ex Erdinger Weissbier Kristallklar, 1505).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!