Recept på julmat

Kultur och Nöje2006-12-21 09:50
<b>Ingefärssill</b>
10 portioner, 3 dygn
Ingefära är en underbar julkrydda. Den passar dessutom suveränt till den feta sillen. Den här lagas i omgångar i förväg inför jul.
2 burkar urvattnad inläggningssill (à 420 g)
1/2 dl ren ättika (24 %)
5 dl vatten
2 msk socker
2 msk färskriven ingefära
1 dl lättmajonnäs
1 dl gräddfil
1/2 msk flytande honung
1 stort syrligt äpple
1 liten purjolök
gräslök
Skölj sillen och låt rinna av ordentligt. Rör samman ättika, vatten och socker tills sockret har löst sig. Lägg i sillen, täck över, ställ svalt och marinera i två dygn. Häll av lagen.
Skala och riv ingefäran. Blanda med majonnäs, gräddfil och honung. Smaka av.
Skär sillen i rejäla bitar och blanda ner i ingefärsdressingen. Täck över och låt dra, helst minst i ett dygn.
Skala och kärna ur äpplet och finstrimla. Skölj och strimla purjolöken smått. Blanda ner i sillen inför serveringen. Garnera med gräslök.

<b>Wasabikryddad rödbetssallad</b>
8 portioner, 1 dygn
Sätt lite sting på rödbetssalladen med illgrön japansk pepparrot - wasabi. Funkar fint även i sillsallad.
2 äpplen
10 hela inlagda rödbetor
1 1/2 dl hackad inlagd ättiksgurka
2 kokta skalade potatisar
1 rödlök
1 1/2 dl gräddfil
2 msk valfri senap
2-3 tsk wasabi (finns i asiatiska hyllan)
salt
Skala och kärna ur äpplena. Tärna rödbetor, gurka, potatis och äpplen i ungefär lika stora bitar (ganska smått). Skala och finhacka rödlöken. Blanda gräddfil, senap, wasabi och salt. Smaka av.
Rör ihop grönsakshacket med gräddfilsblandningen och smaka av på nytt. Ställ i kylen över natten. Garnera gärna med lite extra illgrön wasabi för färgkombinationens skull.
Gott till köttbullar, skinka och rökt lax.

<b>Kalvfärsbullar med kapris, rosmarin och grönpeppar</b>
8 personer, 1 timme
Köttbullar vill alla ha. Men varför inte skoja till dem lite?
1 gul lök
smör till stekning
2 1/2 dl standardmjölk
1 1/4 dl ströbröd
1 dl kapris
1 msk hackad färsk rosmarin
1 tsk grönpeppar
1 kg kalvfärs
3 msk dijonsenap
2 ägg
(eventuellt 1 tsk chiliflakes)
salt
nymalen svartpeppar
Skala och finhacka löken. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och fräs löken utan att den tar färg. Låt svalna.
Blanda mjölk och ströbröd. Låt stå och svälla en stund. Finhacka kapris och rosmarin, krossa grönpepparen. Häll kryddorna tillsammans med mjölkblandningen i en bunke och rör om. Tillsätt färs, senap och ägg samt eventuellt chiliflakes (hoppa över om barnen är känsliga för starkt). Vispa ihop med elvisp eller arbeta kraftigt för hand till en jämn smet. Salta och peppra.
Rulla en köttbulle och provstek. Smaka av om det behövs mer kryddor eller senap. Rulla sedan små bullar och stek i smör. Se till att de är genomstekta - eller stek till hälften och frys in för att sedan stekas färdigt på julafton.

<b>Jansson på franska</b>
8 personer, 1 timme
Vår käre gamle Jansson tog en skuta söderut och kom hem med fransk inspiration.
4 gula lökar
4 vitlöksklyftor
smör till stekning + gräddning
16-20 potatisar beroende på storlek
färsk rosmarin
2 burkar ansjovis (à 125 g)
1 1/2 dl svarta oliver
5 dl vispgrädde
4 msk ströbröd
Skala och skiva lök och vitlök tunt. Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek lök och vitlök mjuk utan att den tar färg. Skala potatis och skär i tunna stickor. Hacka ungefär två-tre matskedar rosmarin.
Smörj en ugnsfast form. Låt ansjovisen rinna av och blanda spadet med grädden. Varva potatis, lök, ansjovis, rosmarinhack och oliver i formen. Häll över ansjovisgrädden. Dekorera med ett par hela rosmarinkvistar. Strö över ströbröd och klicka på lite smör.
Grädda i 200 grader i cirka 45 minuter eller tills potatisen är mjuk och fått fin färg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!