Recept på fruktsallad
4 portioner, 45 minuter
3/4 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
1 vaniljstång
3 msk cointreau
2 apelsiner
2 blodgrapefrukter
1 blond grapefrukt
2 lime
5 clementiner
2 blodapelsiner
1 granatäpple
Koka upp socker och vatten och urskrapad vaniljstång. Låt koka ihop en stund tills den tjocknar. Häll i cointreau, rör om och låt svalna. Hoppa över detta om du vill ha en smalare sallad.
Skala alla citrusfrukterna med en riktigt vass kniv. Se till att få bort allt det vita, som smakar beskt. Filea sedan alla frukterna (skär ut klyftor mellan membranen). Häll all saften som bildas i en bunke. Blanda sedan ner filéerna försiktigt och häll över den svalnade sockerlagen.
Fördela i fyra skålar. Dela granatäpplet och banka ut kärnorna med en träslev eller liknande. Strö kärnorna över frukten.
<b>Varm äpplesallad med kanel och calvados</b>
4 portioner, 15 minuter
4 stora äpplen
2 stora päron
2 tsk citronsaft
2 msk smör
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 msk råsocker
2 kvistar färsk rosmarin
3 msk calvados
Skala frukten, kärna ur och skär i klyftor. Pressa över citronsaft. Smält smöret i medelvarm stekpanna, tillsätt kanel, ingefära, rosmarin och råsocker. Häll i frukten och fräs runt i ett par minuter. Slå över calvados och låt koka in.
Servera varmt med kall vaniljglass eller turkisk yoghurt.
<b>Sötstark fruktsallad med chili och citrongräs</b>
4 portioner, 45 minuter
1/2 dl socker
2 dl vatten
2 stjälkar citrongräs
1/2 - 1 röd chili
2 cm färsk ingefära
1 dl kokosflingor
1 mango
1 banan
2 persikor
1 liten melon
2 kiwi
(eller annan blandad frukt)
Mät upp socker och vatten i en kastrull. Skala av det yttersta lagret på citrongräset, banka stjälkarna med knivskaftet och strimla tunt. Kärna ur och finhacka chilin (reglera mängden beroende på hur starkt du gillar). Skala ingefäran och finhacka. Häll alltsammans i kastrullen och koka ihop lagen några minuter. Låt svalna.
Skär frukterna i fina bitar. Häll över den avsvalnade lagen och låt stå och dra en stund.
Rosta kokosen i 200 grader i ugnen tills den får färg utan att bli bränd. Fördela salladen i skålar eller djupa tallrikar, strö över kokosen och servera med vaniljglass.
<b>Kardemummaspetsad fruktsallad</b>
4 portioner, 30 minuter
1 mango
1 honungsmelon
3 kiwifrukter
1 l jordgubbar (kan uteslutas)
2-3 lime
1 kanelstång
1 tsk malen kardemumma
1 1/2 msk flytande honung
2 msk äpplevodka, mörk rom eller calvados
Skala och dela frukten i fina bitar. Lägg upp i en stor skål. Pressa över lime. Lägg i kanelstången och häll i kardemumman. Blanda väl.
Ringla över honungen och häll på spriten. Låt stå och dra en stund.
Servera med turkisk yoghurt och hackade valnötter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!