Recept från Västerviks restaurangskola

Här finns recepten till de maträtter som lagades av restaurangskolans elever i Västervik, tillsammans med eleverna på barn- och fritidsprogrammet den 16 mars.
Recepten är till en bas till thailändsk currygryta, thailändsk gurksallad och en smal chokladkaka med lime.

Starkt. Att sköta en vitlökspress tillhör inte de populäraste uppgifterna i ett storkök.

Starkt. Att sköta en vitlökspress tillhör inte de populäraste uppgifterna i ett storkök.

Foto:

Kultur och Nöje2007-04-04 09:43
<b>Bas till thailändsk röd currygryta eller sås</b>
2 vitlöksklyftor
2 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
2 msk fisksås
1 tsk honung
eventuellt lite limesaft
eventuellt 5-10 blad thaibasilika
2 cm citrongräs

Hacka vitlöken och fräs försiktigt i en panna med olja. Stek ej för länge ? då blir vitlöken bitter. Blanda i currypastan och låt fräsa någon minut, då utvecklas smaken i curryn. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra på svag värme ca 15 minuter.
Ta upp citrongräsbiten.
Använd som sås eller blanda i wokade grönsaker, scampi eller kyckling.

<b>Thailändsk gurksallad</b>
1 grön gurka
2 schalottenlökar
1/2 röd chilipeppar
Lag av:
1/2 dl hett vatten
1msk honung
1 tsk salt
3 msk risvinäger
Börja med lagen. Blanda hett vatten med honung och salt i en skål, rör om så att sockret löser sig ordentligt. Häll i risvinäger och ställ åt sidan.
Dela gurkan mitt itu. Gröp ur kärnhuset med en liten sked. Skär gurkan i halvmånar och lägg ned i lagen. Skala och finhacka schalottenlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda ned lök och chili i gurkan. Låt dra i kylskåp minst en timma innan servering.
Håller ca 2 veckor i kylskåp.

<b>Smala chokladkakan med lime</b>
En genial kaka. Lätt at sno ihop, lämnar inga spår runt midjan och ändå hur god som helst.
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
3/4 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
250 g Kesella
rivet skal av en lime
Garnering:
florsocker och lime

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke. Vänd ner det i äggsmeten tillsammans med Kesella och limeskal. Häll smeten i en smord, bröad form med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 min. Låt kakan kallna. Pudra över lite florsocker och garnera med skivad lime. Servera ev med en klick vispad Kelda mellangrädde.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!