Psykologi och filosofi bakom tankeläsning

Kultur och Nöje2007-10-23 00:25
När böcker börjar med att avromantisera bilden av det egna ämnet de behandlar, då är det fara och färde. Henrik Fexeus hävdar att telepati inte finns. Som förespråkare för åsikten att vi behöver mer magi i vardagen och att vetenskapen har gjort världen mer tråkig och grå så sänder jag onda tankar via telepati till Fexeus och funderar på vart jag lagt min voodoodocka.
Henrik Fexeus beskriver olika sätt att läsa av folks tankar genom att läsa av deras kroppsspråk. Det är alltså inte deras "tankar" i direkt mening man läser, utan vad de egentligen menar, om de ljuger, är attraherade eller om de överhuvudtaget lyssnar på vad du säger. Han går även igenom hur man kan få folk att bli manipulerade att göra olika saker eller hur man får dem att må bättre.
Och det är nånstans här som min och Fexeus världsbild går isär, ordentligt. Han inbillar sig att han genom att få folk att lova (till en bok, inte en verklig person de har träffat) att de inte kommer att använda hans metoder för att driva igenom sina egen vilja, inte kommer att manipulera folk och inte skaffa sig fördelar inte heller gör det.
Tillåt mig småle. Jag kanske är cynisk och misantropisk, men det är precis vad jag tror folk kommer att göra och som jag mer eller mindre uppmuntrar folk till. Folk är inte snälla av naturen, vi drivs alla mer eller mindre av våra begär och drifter, och jag kommer inte att stoppa er om ni använder den här bokens tekniker till just detta.
Gör det som ligger i er natur, tänk på er själva.

Enligt etisk egoism (som är en moralfilosofisk teori) så bör vi alltid handla efter det som är i vårt eget intresse och det är också det som är det moraliskt riktiga (till skillnad från psykologisk egoism som anser att allt vi gör är av eget intresse, alltså att människan av naturen är egoister).
Detta är en teori som jag tror mycket på, och därför så tror jag att Fexeus bok blir ett redskap i folks händer. Det är tydligt att Fexeus inte studerat moralfilosofi, då skulle han inte ens ta med sådana knep i boken.

Det som är intressant med boken är hur pass tydliga signaler vi skickar ut, och hur pass mycket psykologi som ligger bakom allt vi gör och om man är observant så kan lägga märke till saker man inte visste om. Fexeus har ett väldigt dirert och humorrikt tonfall och språk, som i visa lägen dessvärre slår över och blir snudd på naivt och infantilt.
Som psykologibok är Konsten att läsa tankar intressant, likaså som en bok om kommunikation och hur man når fram med sitt budskap, men titeln borde kanske vart en annan. Fexeus leder även ett program på Svt med titeln Hjärnstorm, där tar han upp liknande saker. Det hade vart en bra titel på boken också, den är i alla fall inte vilseledande, bara flummig,
NY BOK
Henrik Fexeus <BR><STRONG>Konsten att läsa tankar <BR></STRONG>Forum&nbsp;
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!