Plommon är sensommarens kronjuveler
Prima plommon . Rubinröda, ametistlila eller topasgula. Njut av naturens smycken när de är som allra godast.Om jag finge sätta en smak på ordet "sensommar" skulle det bli plommon. Sötsyrliga rosagula Viktoriaplommon, precis lagom tempererade och så där saftiga att de nästan rinner, men bara nästan. Och så den lilla bittra eftersmaken från skalet som skapar en förförisk harmoni i munnen, såsom bara plommon kan.
Plommon smakar sensommar. Dessutom renar de blodet, ger energi och är vätskedrivande. Foto: Monika Norrby
Foto:
Vi har helt enkelt fått plommonen för att bli lite snällare, lite mer njutningslysta och lite gladare. Som ett plåster på såren när sommaren svischat förbi och hösten står och knackar på dörren med skadeglada vindpinade knogar.
Det är lika härligt att mumsa i sig en påse plommon som att se alla lättklädda kontorsfolk som ännu stoltserar med brunbrända kinder och sommarblommiga klänningar. Det är en fin tid helt enkelt.
Ta vara på den och gå loss på plommonen. Ät dem naturella på kafferasten, honungsringlade med nötter till frukost, grillade med getost till middag, i kakan till dessert.
Och är du en vän av lata lördagsmorgnar (söndagar med för den delen) gör du klokt i att slänga ner nåt kilo plommon i en kastrull och krydda dig fram till din egen favoritmarmelad för framtida njutningsstunder.
Rent tekniskt är plommonen nära släkt med körsbär, skillnaden hänger egentligen bara på storleken. Det finns över 2 000 sorters plommon och människan har uppskattat dem i alla tider.
I Sverige är högsäsongen mellan augusti och oktober, det vill säga just nu. Vanliga omtyckta svenska sorter är Viktoria, Herman, Mirabell, Opal och Czar. Utseendemässigt kan plommonen variera alltifrån neongula till matt sammetsblå, med massor av rosaröda varianter däremellan.
De kan vara små som bigarråer eller stora som nektariner, vissa har ett fast kött som vägrar släppa kärnan, medan andra bara faller isär vid första tuggan. Dessutom är plommon blodrenande, vätskedrivande, energigivande och lätt laxerande.
Plommon kan plockas lätt omogna och fortsätter sedan att mogna om de får ligga framme i rumstemperatur. Mogna plommon bör däremot förvaras svalt eftersom de snabbt blir dåliga.
Bäst är förstås att käka upp dem. Omgående.
<h3>Recept</h3>
<b>Prima plommonfrukost för en</b>
1 portion, 5 minuter
Perfekt start på dagen, GI-vänligt, nyttigt och fräscht.
3 plommon
1 dl minikeso
1 msk grovhackade nötter
1 tsk flytande honung
Dela plommonen på hälften och kärna ur. Lägg upp keson i en skål eller på liten tallrik. Placera plommonen ovanpå, strö över grovhackade nötter och ringla över honung.
Servera med rostat fiberrikt bröd och en kopp te eller kaffe.
<b>Plommonmarmelad med chili, vanilj, rom och ingefära</b>
3 små burkar, 1 timme
Jag brukar smaksätta min plommonmarmelad med sånt jag gillar och råkar ha hemma. Välj fritt vilka smaker du vill ha med eller ta bort.
500 g plommon, gärna Viktoria
1 torkad anchochili (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)
3 cm färsk ingefära eller 1 msk malen
1 vaniljstång, delad
2 dl syltsocker
2 msk mörk rom
Skölj och dela plommonen. Kärna ur om det går lätt, men annars flyter kärnorna upp under koket och kan lätt plockas upp.
Om du vill ha chili med ska den först blötläggas en stund i varmt vatten. Kärna sedan ur och finhacka. Ingefära skalas och finhackas. Vaniljstången delas på längden och skrapas ur med vass knivsudd, men stången ska också med i koket.
Lägg valfria smakgivare (utom rom) tillsammans med plommonen i en rymlig kastrull. Koka upp, lägg på lock, sänk värmen och låt sjuda i 15-20 minuter tills plommonen blir mosiga. Höj värmen, tillsätt syltsockret och koka kraftigt i ytterligare 2-3 minuter, skumma noga. Tag kastrullen från värmen och låt stå en kvart. Rör om då och då. Plocka upp eventuell vaniljstång, rör ner rom om du vill ha det.
Häll upp på riktigt rena burkar, förslut och låt kallna. Låt vila i kylen ett par dagar innan du smakar.
Njut på rostat bröd eller tillsammans med en bit ost, förslagsvis manchego eller parmesan.
<b>Plommonclafoutis</b>
6 portioner, 45 minuter
En fransk klassiker som oftast görs med körsbär, men det blir minst lika gott med plommon.
8-10 plommon
2 msk florsocker
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
4 ägg
1/2 dl vetemjöl
1 nypa salt
Dela plommonen på hälften och ta bort kärnorna. Placera dem på en bakplåtspappersklädd plåt med snittsidan nedåt och pudra över florsocker. Ställ in under ugnens grillelement i 250 grader ett par minuter tills skalen släpper.
Ta ut plåten, låt svalna och dra sedan bort skalen.
Vispa ihop grädde och mjölk med äggen. Blanda socker med vetemjöl och lite salt, tillsätt smeten och vispa tills smeten blir klumpfri och slät.
Smörj eller klä en pajform med bakplåtspapper. Häll på ett tunt lager smet i botten. Ställ in i ugnen i 200 grader i 10-12 minuter eller tills smeten stannat. Placera ut plommonen och slå på resten av smeten. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter eller tills kakan fått fin färg.
Servera ljummen, gärna med vaniljglass eller lösvispad grädde.
<b>Sallad med stekta plommon och chèvre</b>
6 portioner, 20 minuter
När plommonen steks eller grillas förvandlas de till sensuell förförelsemat. Prova själv!
400 g plommon, helst röda
olivolja
2 tsk råsocker
färsk timjan
salt
peppar
2 påsar blandade salladsblad, gärna med rosésallat
150 g chèvre
1 msk balsamvinäger
1 nypa socker
Kärna ur plommonen och skär i klyftor eller halvor, beroende på storlek. Hetta upp en skvätt olivolja i en stekpanna och lägg i plommonen, strö över råsocker, repad timjan och lite salt och peppar. Stek tills de blir karamellisserade och knäckiga på ytan.
Fördela salladen på assietter. Blanda 4 msk olivolja med balsamvinäger. Smaka av med salt, peppar och en liten nypa socker. Ringla dressingen över salladen. Toppa med stekta plommon. Ta bort det vita skalet från chèvren och smula över resten.
Servera som förrätt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!