Planera påskmaten redan nu

Bra påskmat ska vara lättlagad, festlig och inte allt för dyr. Påsklaxen bjuds som fyllning i paj, några av äggen som saffransomelett med sparris och kräftstjärtar och sillen köper vi färdig. Må vara att sillbitarna hamnar i nytt sällskap innan de ställs på bordet, men lugn, det tar bara några minuter att "packa om den".

Primöromelett. Öppen saffransomelett med färsk sparris, skaldjur och körsbärstomater. Kan det bli mer vårlikt...
Foto: Dan Strandqvist

Primöromelett. Öppen saffransomelett med färsk sparris, skaldjur och körsbärstomater. Kan det bli mer vårlikt... Foto: Dan Strandqvist

Foto:

Kultur och Nöje2007-03-30 20:00
Inlagd sill är en konst. Att balansera ättikan mot sockret till ett bra resultat kräver träning. Att köpa sin sill färdig i affären och gömma burken långt ner i soppåsen känns inte heller bra. Här får man ta till något av ett mellanting. Färdiginlagd sill från affären ges ny smak med dilldressing och stenbitsrom alternativt färska citrusfrukter. Jobbet tar några minuter men smakerna känns nya och fräscha. Sannolikt kommer du att kunna håva in beröm vid bordet.

Rökt lax är gott, men njutningen riskerar att förbytas i kramp när man ser vad den kostar. Ett par hekto lax blandad med broccoli i en paj ger ett helt annat portionspris.

<b>Gott bröd uppskattas alltid.</b> En vanlig lantfralla bakad på ljust lantbrödsmjöl och smaksatt med olivolja och hackade svarta oliver är både gott och trendigt. Bakas brödet som brytbröd i små blomkrukor lär du inte få en enda brödbit kvar. Krukorna måste vara nya, väl rengjorda och blöta för att inte spricka under gräddningen.
Ställ i blöt i ljummet vatten under tiden som degen jäser.
Ett ständigt problem med krukbakat bröd är att få brödet att lossna från krukan. Även här finns knep. Till små krukor med 9 centimeters diameter i överkant passar vanliga muffinsformar perfekt som insats. Kombinerat med en krage av bakplåtspapper på insidan är allt trassel med fastgräddat bröd historia.

<b>I Grekland är påsken mycket större än julen.</b> Där smyckar man sitt påskbröd med rödfärgade ägg och sirliga flätor och bär iväg det till kyrkan för att låta det välsignas av prästen.
Bröd är allvar. Precis som påsken är allvar för många troende. Att fira Jesus uppståndelse är inget man gör med vänsterhanden precis. Och just därför har så många länder valt att visa sin vördnad genom att baka speciella påskbröd.
Eftersom påsken följer den långa fastan lägger man ofta ner lite extra krut och godsaker på påskbrödet. Ofta är de sötade och innehåller både kryddor och frukt. Det bröd som judarna äter kring påsk är dock snarare motsatsen - osyrat, osötat och platt.

På 1800-talet delades ofta påskbröd ut som present i Mellansverige under hela påskveckan. Gärna gjorda av en vetedeg som bakats ut i form av en duva, med bär eller pepparkorn som ögon. Ibland bakade man in ett ägg i magen att kalasa på som mellanmål på påskafton.
I England äter de sina varma korsbullar, hot cross buns, redan på långfredagen. I Italien kalasar man på en duvformad sockerkaksvariant, la colomba, efter lunchen på påskafton. Finnar mumsar på en kompakt, söt rågkaka gjord på maltgröt, mämmi, och holländarna bakar bullgubbar med påskägg på magen.

<b>Ägg förekommer i många länders påskbröd. </b>Ibland färgade som de grekiska, där den röda färgen står för kärleken till Kristus, eller de tyska där rödfärgade ägg bakas in i ett rede av vetebröd. I både Tyskland och Österrike ser man ofta bröd formade som påskharar, ibland med ett ägg mellan tassarna. Här symboliserar ägget liv och fruktsamhet.
Den äldsta svenska påsktraditionen är fastlagsbullen som egentligen redan borde vara uppäten så här års. Men föregångaren till semlan är kumminkors eller kumminkringlor som härstammar från tyska och danska bakverk. På 1800-talet gav man bort dem som present till påsk.
Än i dag bakas de traditionella kumminkorsen på lördagarna Möllers bageri och konditori i Ystad. Äkta påskbröd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!