Persbrandt exporterar pappaledighet

Den svenska filmen "Som man bäddar" med Mikael Persbrandt har fått en oväntad publik. I länder som Japan används filmen som modell för modern familjepolitik.

Ambassadör. Mikael Persbrandt i "Som man bäddar" är på väg att bli pappaideal i Japan. Foto: Sony

Ambassadör. Mikael Persbrandt i "Som man bäddar" är på väg att bli pappaideal i Japan. Foto: Sony

Foto:

Kultur och Nöje2006-03-20 00:25
För 30 år sedan var det svenska filmer med fri kärlek som fick omvärlden att häpna. Nu handlar det om kärlekens konsekvenser.
"Som man bäddar" av regidebutanten Maria Essén hade premiär i mars 2005. Eric Ericsson spelade den nyblivna pappan Jonas som med hjälp av Mikael Persbrandts mc-kille Jocke försökte vara pappaledig och jobba samtidigt.
Filmen blev ingen jättesuccé på svenska biografer - men möter allt större intresse utomlands. Särskilt i Japan där man oroas över att det föds för få barn. Kanske finns lösningen i Sverige?
- Första gången jag visade "Som man bäddar" i Japan var på en filmfestival, men frågorna handlade mest om den svenska familjepolitiken. Jag fick läsa på och bli specialist över en natt, säger Maria Essén.
- Sedan kom vi tillbaka och besökte Toyota City där två tredjedelar jobbar på Toyota. Borgmästaren tog emot oss och bjöd på te. Det visade sig att de hade haft en kampanj för pappaledighet. En man hade nappat på det.

Maria Essén berättar att hon också tagit med filmen till länder som Indien och Rwanda och att besöken förvandlats till rena föreläsningsturnéer om svensk familjepolitik.
- Det har varit lite omtumlande. Jag får frågor om hur vanligt det är att svenska pappor är hemma med barn, hur det går till ekonomiskt. Det är många procentfrågor.
- Man slås av hur stort intresset för Sverige är i Japan överhuvudtaget. I Tokyo kom det fram femton tonårsflickor som kunde prata svenska och undrade hur de skulle bära sig åt för att hitta en man som Jonas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!