Pendlingen mellan yttre och inre bilder

Kultur och Nöje2006-08-19 00:12
Anna Hultenheim
ljusetmörkretljusetdag
Albert Bonniers FörlagAnna Hultenheim debuterar med poesiboken ljusetmörkretljusetdag, en samling dikter som med stor sannolikhet kommer att uppmärksammas. Strängt taget är det en konventionell diktsamling till innehållet. Den lilla flickans universum gestaltat och återberättat, så frågan - varför? är berättigad.
Boken inleds med att en fransk astronaut svävar kring jorden. En bild av en frånvarande fader? Ordlöshet. Kontaktlöshet? Vi har läst det förr, så det är inte av den anledningen boken kommer att omskrivas på det där extra viset som ibland sker när teves nyhetsreportrar lägger huvudet på sned och gullar med kulturen.

Anna Hultenheim, som bland annat har en bakgrundshistoria som konstnär, använder smörpapper i vissa avsnitt. Bokstäverna och orden på transparanger. Detta medför att texterna går att läsa, inte endast från alla håll, som en gång Apollinaire arrangerade sina dikter, utan faktiskt också spegelvänt.
Företaget är snyggt. Vad som beskrivs visualiseras. Cirklar, som vidgas och krymper; löser upp meningarna, orden, bokstäver som försvinner. Kontaktlösheten synliggjord. Men även den vuxnes minnesbilder, författaren är född 1958, i ett slags tidens överlagringar.
Smörpapper? Ja varför inte! Bara det nu inte blir med poesin som med allsången på Skansen. Att texterna illustreras i tablåer i bakgrunden.
Sjungs det om en omöjlig kokosnöt så nog sjutton ska några glada amatörskådespelare se förtvivlade ut med hammare och nöt i högsta hugg. Vi kan tänka oss hur Povel Ramel menar utan denna tillskyndande hjälp.

Nu kan ju inte en jämförelse som denna tas på allvar. Anna Hultenheims engagemang äger djupare medvetenhet. Men vad var det Fröding skrev? - Snus är snus om än i gyllne dosor
Roligt, mitt i det allvarsamma, när flickan ligger på sjukhus och opererats, blir det när ögonlapparna, de svarta, jämförs med Musse Piggs öron, fast nu placerade över ögonen.
I en intervju säger Anna Hultenheim: "Ljus och mörker är en klangbotten för många av dikterna i boken, och återkommande ord. Upprepningen kan man tänka sig illustrerar något cykliskt - som dag följer på natt följer på dag osv. Men betoningen ligger på ljus i titeln. Som en besvärjelse."
NY BOK
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!