Onödig förening av film och mat

Filmchoklad. Juliette Binoche spelar huvudrollen i Lasse Hallströms film Chocolat, en av de filmer som gett upphov till maträtter i filmkokboken.Foto: AP/Pressens Bild

Filmchoklad. Juliette Binoche spelar huvudrollen i Lasse Hallströms film Chocolat, en av de filmer som gett upphov till maträtter i filmkokboken.Foto: AP/Pressens Bild

Foto:

Kultur och Nöje2006-12-12 00:25
Säga vad man vill om den flod av kokböcker som väller över oss, men just den här kan jag inte känna att den är särskilt nödvändig i mitt kök.
Att göra en kokbok inspirerad av film är en innovativ och rolig idé, men jag tycker att boken i bästa fall inspirerar till att se mer film, inte så mycket till att laga mat.

Författarna har inspirerats till matlagning genom att bli sugna på det som serveras i filmer de sett och det har alltså lett till skapandet av en kokbok.
En kort beskrivning av handlingen i filmen följs av ett recept som på ett eller annat sätt kan kopplas till filmen. I vissa fall är det ju verkligen så att vi vill veta hur man lagar de där rätterna.
I den mexikanska filmen Kärlek het som chili spelar maten en mycket viktig roll då den unga Tita som inte får gifta sig med sin själs älskade lägger alla sina känslor i maten hon lagar. Även läckerheterna i Lasse Hallströms Chocolat är också något som jag gärna vill smaka. Recept från båda dessa filmer finns med i boken.

Däremot är det en del recept som känns onödiga eftersom de finns i snart sagt varenda kokbok ändå, till exempel crème brûlée (Amelie från Montmartre) och gazpacho (Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott).
En del känns också lite långsökt och som nödlösningar eftersom bokens författare nödvändigt velat ha med en viss film i boken, som southern barbeque chicken (Borta med vinden) och klassisk ostsufflé (Sabrina).
NY BOK
<P>Maria Holm &amp; Mikaela Kindblom</P>
<P><STRONG>Filmkokboken</STRONG></P>
<P>Prisma</P>
<P><STRONG>Chili het som kärlek - ostfylld chili på mexikanskt vis</STRONG></P>
<P>4 personer 12 stora chilifrukter 400 g lagrad cheddarost, riven 2 dl vetemjöl 6 ägg Rosta chilifrukterna på hög värme tills de är mörka. Lägg dem sedan i en plastpåse för att mjukna, så går det lätt att pilla bort skalet. Skär en liten skåra i sidan på chilifrukterna. Pilla försiktigt bort kärnor och annat innanmäte. Fyll varje chili med ost och rulla dem därefter i mjöl. Knäck äggen och separera gulan från vitan. Vispa var för sig, äggvitan ska bli ett hårt skum. Vispa sedan försiktigt ihop gula och vita. Doppa chilifrukterna i smeten. Stek eller fritera i rikligt med olja. (Titas hemlighet: Tillagas med mycket kärlek.)</P>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!