Okänt porträtt kom fram i ljuset
I en utställning på Kunskapskällan visas ett sedan tidigare närmast okänt porträtt av Ada Rydström. Porträttet vittnar om hur några liv flätades samman.
Kolteckningar. På Kunskapskällan har bilder av den berömde svenske konstnären JAG Acke visats under december.
Foto:
Mitt bland Ackes kolteckningar framträder ett litet porträtt av den berömda och i Tjust så omsusade författaren Ada Rydström. Hon skrev i sju delar Boken om Tjust.
Porträttet målades 1874 av JAG Ackes mor, Anna Tigerhielm. Ada Rydström (1856-1932) var då endast 18 år gammal. I dag hänger porträttet hemma hos Birgitta Elltorp, eller "Kian" som hon vill bli kallad. Ada Rydström firar i år 150 år. Ett jubileum som trots hennes lokala storhet har fallit i glömska.
- Porträttet på Ada är verkligen vackert, säger Birgitta Elltorp och ser nästan lite beskyddande ut.
Birgitta Elltorp bor vid Segersgärde där både Ada Rydström och JAG Ackes föräldrar har bott.
- Det finns många berättelser om Ada. Hon kände bygden och beskrev den med många adjektiv. Hennes berättelser handlar mest om den övre delen av samhället och ibland var det nog si och så med det historiskt korrekta, säger Birgitta Elltorp som har mycket att berätta för den som har tid.
JAG Ackes kolteckningar kommer också de från Birgitta Elltorps hem.
Hon har inte varit i kontakt med Ackemuseet i Vaxholm och hon ville inte heller gissa vad de kan vara värda. Hon nöjer sig med att säga att de är värdefulla för henne.
JAG Acke spenderade en del tid i Västervik och då målade han förstås. Hans föräldrar var professorn i botanik Nils Johan Andersson och den mer eller mindre okända konstnären Anna Tigerhielm bodde vid Segersgärde.
Kolteckningarna föreställer ett gemytligt socialt liv. Ofta är Acke själv med i bilderna. Han framställer sig som bekymmerslös, inte sällan med en pipa i mungipan.
I en av bilderna spelar JAG Acke bräda med Ada Rydström. Hon förekommer alltså både i Ackes kolteckningar och i modern Anna Tigerhielms undersköna porträtt. Kolteckningarna och porträttet vittnar om hur de här människornas liv hade flätats samman.
När Ackes mor målade porträttet på Ada Rydström hade författaren en blommande vänskap med en annan Västervikslegend, Ellen Key.
Porträttet på Ada Rydström är en naturlig ingång till en slags spaning över en tid som flytt. Möjligheterna att ta del av Tjusts kulturarv står öppen tack vare det gamla porträttet som kan ses som en symbol för det sena 1800-talets sammanflätade kulturliv i Tjust.
Kunskapskällan är en del av Västerviks gymnasiebibliotek. Tonvikten ligger på forskning på traktens kulturarv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!