Nyvaknat intresse för urgammal konstart

Religiösa symboler är högaktuella som inredningsföremål just nu. Vi dekorerar flitigt med buddhastatyer, bilder av hinduiska elefantgudar, katolska madonnor och ortodoxa ikoner. Kurser i ikonmåleri är fulltecknade, och för dem med mindre tålamod finns färdiga dekopagebilder med ikonmotiv i hobbyaffären.

Ikonmålare sedan 1971. "Ikonmåleriet är beroendeframkallande", säger konstnärinnan och ikonmålaren Lis Englund.

Ikonmålare sedan 1971. "Ikonmåleriet är beroendeframkallande", säger konstnärinnan och ikonmålaren Lis Englund.

Foto:

Kultur och Nöje2006-06-19 00:25
En som känner av trenden är Lis Engblom, konstnärinna och ikonmålare representerad i flera kyrkor runt om i landet. Främst beroende på att de kurser hon hållit i många år nu är fullbokade, och att hon till och med blir tvungen att tacka nej eftersom kalendern är full.
- Ja, visst märks det. För trettio år sedan visste folk knappt vad ordet ikon betydde. Det behöver man aldrig förklara i dag, även om en del främst drar paralleller med rockidoler, eller symboler på dataskärmen, säger hon.

Ordet ikon kommer från grekiskans eikon som betyder avbild. De äldsta ikonerna som finns bevarade är målade redan under det första århundradet efter Kristus, i Roms katakomber. Och de ikoner som målas i dag är inom den ortodoxa traditionen alltid avbilder av äldre förlagor. Konstnären målar helt enkelt av äldre motiv.
- Det finns strikta regler om motiv och färger. För att konstarten ska bevaras försöker man måla efter så gamla förlagor som möjligt. Annars kan det bli lite som viskleken, ju fler led desto längre bort från originalet kommer man, säger Lis Engblom.
I studielokalen där Lis Engblom leder sina kurser har hon pärmvis av bilder, föreställande gamla ikoner.
- Tack gode Gud för fotostatkopian. Innan den fanns var det betydligt svårare att måla efter förlagorna, säger Lis Engblom.
Hennes elever för över motivet till sina egna träpannåer och färglägger sedan, ungefär som i en målarbok för barn. Det gör att även den som är mindre konstnärligt lagd faktiskt kan lära sig att måla ikoner, vilket kanske också lockar en bredare målgrupp till kurserna.

Någon konstnärlig frihet är det inte fråga om inom traditionellt ikonmåleri, för även färgvalet är styrt av symbolik. Rött är en gudomlig färg, varför till exempel alla Kristusbilder målas med en röd klädnad närmast kroppen. Blått är människans färg, varför han har en blå mantel utanpå. Mariabilder målas tvärtom eftersom Maria var människa som födde Jesus.
Den stora konsten ligger kanske i det tålamodsprövande arbetet att lägga äggtemperan i lagom tjocka lager. Färgen man använder blandas på samma sätt som den alltid gjorts, med äggula och färgpigment. Men först bestryks hela träplattan med en grund av krita och lim, som sedan det torkat ger en perfekt grund för äggtemperan att fästa.
Den som inte har det tålamodet kan numera köpa färdiga dekopagebilder med ikonmotiv - bara att limma fast på en träplatta. En av Stockholms större hobbyaffärer som håller bilderna i sitt sortiment hinner knappt få upp dem på butikshyllorna innan de sålt slut.

Att ikonbilder blivit trendiga dekorationer kanske hon inte haft som högsta önskan, men verkar heller inte allt för brydd.
Egentligen är tanken med bilderna att de ska hängas i en miljö för meditation och bön, och tjäna som ett slags fönster mot Gud, vare sig det är i hemmet eller i kyrkorummet.
Lis Engblom kräver dock inte av sina elever att de ska vara troende för att lära sig ikonmåleri, men menar att en viss respekt för bilderna bör man ändå ha.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!