Efter en del studier av när man valt att fira nytt år i andra kulturer har jag stött på många varianter i min jakt på det perfekta datumet.
Judarna firar sitt nya år på hösten, inte med fest och glam, utan med böner om förlåtelse och löften om bot och bättring, kanske det inte skulle passa så bra i vår ganska gudsfrånvända kultur. Tibetaner firar i mitten av februari under festliga former, och samtidigt firar alla sin födelsedag, mycket praktiskt, men kanske en för stor omläggning för oss som är vana att sprida våra födelsedagar över året.
I Etiopien firas nyår den 11 september med god mat och trevligheter som att flickorna går runt och sjunger och spelar på trummor och pojkarna ritar fina teckningar. Men datumet har ju fått lite dålig klang så jag tror etiopierna får behålla sitt nyår för sig själva.
Till sist har jag ändå hittat ett datum som verkar perfekt och som vi kan dela med många andra; den 21 mars. Då firar afghaner, indier, iranier, kurder och tadzjikistanier (kan de heta så?)att ett nytt år träder in.
En härlig tid full av förhoppningar inför en ljusnande framtid. Vi skulle kunna åka till varandras fester utan att riskera att fastna i snödrivor, vi skulle kunna klä oss i något fint från det nya vårmodet, inte som nu i smaklöst glitter inköpt på mellandagsrean. Vi skulle kunna njuta av våra fyrverkerier utan att riskera att frysa fötterna av oss.
Natten skulle visserligen vara ljusare än den är den 31 december, men vid midnatt tillräckligt mörk för att himlen skulle lysas upp. Champagneflaskorna skulle kunna smällas av i det fria och korkarna skulle gå in i banor runt jorden och inte som nu ofta blir fallet, göra fula märken i tak och väggar.
När vi nu ändå är i färd med att flytta nyårsafton tycker jag att det också vore lika bra att ändra lite på vårt dygnsupplägg. Vem har egentligen kommit på att man ska börja den nya dagen mitt i natten när, nästan, alla ligger och sover! Det vore väl mycket mer logiskt att börja dygnet klockan sex på morgonen.
Den här idén trodde jag länge att jag var ensam om, tills jag kom i kontakt med somalier som berättade för mig att så har de alltid gjort. Det är därför de har stora problem att komma i tid till möten och dylikt när de kommer till Sverige. När vårt dygn är sex timmar gammalt har deras just börjat.
Så gott nytt år nu när vi för sista gången firar det nya året i kyla och mörker, och väl mött klockan sex på morgonen den 21 mars 2011.