Nya perspektiv på Dag Hammarskjöld
I år fortsätter inventeringarna i Dag Hammarskjöld. En vilja bortom stigarna, där författaren Anders Lundahl riktar ljuset mot några Uppsalaprofiler av rang, nämligen poeten Bertil Ekman och filosofen Axel Hägerström, som betytt åtskilligt för Hammarskjöld.
En inte mindre viktig roll i presentationen av bakomliggande inspirationskällor till Dag Hammarskjölds tänkande och verksamhet spelar fjällvärlden, den norska, den svenska.
"Det klassiskt enkla och oassisterade friluftslivet står alltså i centrum för Hammarskjölds tankar kring personlig fostran i inklusiv bemärkelse", skriver Lundahl och fortsätter: "Tankar som dels faller tillbaks på Schiller och dennes tes att skönheten på en och samma gång såväl vårt tillstånd som vår handling, dels på Ekman och Hägerströms visdomsord om det ojämförbara och ojämförliga med dess natursolidariska förlängning att ingen livsform i och för sig är högre eller lägre än någon annan."
Dag Hammarskjöld var inte beundrad av alla. Konflikterna han ställdes inför, eller kanske mer korrekt uttryckt, utmanades att ställa upp i för att försvara sig, om han så önskade, gällde inte enkom internationella oroshärdar.
Det fanns något i hans personlighet som tydligen retade somliga. Kan det ha att göra med mannens filosofiska, pliktetiska hållning, hans upphöjda religiösa "noli me tangere"-attityd? I ett land, och i en tidsålder, det gryende sextiotalet, där en person formulerar, som Lundahl skriver, den ytligt sett något ?ariska? haikun
Risk och renhet -
i denna kamp mot fjället
med mig själv som motstånd
väntar människovargarna att sätta tänderna i den på fjället ensamvandrande idealisten.
Anders Lundahl visar att det återstår åtskilligt att redovisa och att reflektera över för att eventuellt närma sig sanningen om Dag Hammarskjöld.
NY BOK
Anders Lundahl <BR>Dag Hammarskjöld. En vilja bort om stigarna <BR>Nya Doxa
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!