Nya förlag ger ut debutanter
Debutanterna behöver inte längre bara bocka och niga för de stora förlagen. Småförlagen blir allt fler och samtidigt finner de färska författarna nya vägar.
Debutant. Josefin Roos debuterar i höst på Debutantförlaget. Foto: Leona Kangur
Foto:
I våras debuterade hon på Ord & Visor förlag i Skellefteå med "Expedition Shangra Khola", en roman om äventyraren Katti som paddlar kajak, helst på de farligaste ställena, den här gången i vattenfallens Nepal. Annika Björndotter hade skickat manus till Norstedts och ytterligare några stora förlag men också till Ord & Visor, vars ena grundare, Göran Lundin, hon tidigare haft som lärare på Medlefors folkhögskola.
- Senare har jag förstått att det finns en uppsjö med mindre förlag.
Debutantförlaget, Wela, Bokstaven 18, Sellin & Partner, Almlöfs och Peter Bjuhr ord & bild är några av de svenska förlag som ger ut debutanter i höst. Enligt Kristina Ahlinder på Svenska förläggareföreningen finns det i dag ungefär 300 professionella svenska förlag.
Medan hon ser de senaste årens ekonomiska framgångar i bokbranschen som en orsak till att antalet förlag växer vittnar framför allt småförlagen även om andra förklaringar, om frustration över att inte få böcker utgivna.
I boken "Släpp skrivandet loss! Bokutgivningens nya villkor" från i höstas skriver Krister Gidlund, som själv driver Gidlunds förlag, om småförlagens växande roll som kulturbärare i takt med de stora förlagens kommersialisering.
Noff, Nordiska föreningen för mindre förlag, har nära nog fördubblat sitt medlemsantal på tre år, från 60 till 114, vilket inte bara kan bero på att den ideella föreningen för svenska småförlag fått bättre ordning på sitt medlemsregister.
Det finns massor av författare som aldrig får en chans, resonerade Sverker Littorin och Göran Emitslöf när de startade Debutantförlaget hösten 2002. De trycker offset och satsar, liksom de stora förlagen, på upplagor på minst 2 000 böcker men med principen att alla medverkande, inte bara författarna, får betalt efter försäljningen. När de i höstas började få 30 till 40 nya manus i månaden blev de tvungna att ändra arbetsgången. I stället för färdigt manus ber de författarna att först skicka in en sammanfattning och presentation på några sidor.
Josefin Roos, vars roman "Heliotrop", kommer på Debutantförlaget i höst vände sig först till Bonniers.
- Jag fick ett jättefint redaktörsutlåtande från Bonniers som jag är jättestolt över, men jag skickade samtidigt till Debutantförlaget, de ringde efter ett och ett halvt år och sa att de var intresserade.
- Jag började förstås skicka till Bonniers, W & W och Norstedts, men när de sa nej hörde jag talas om det här förlaget av en kompis, säger Susanne Bengtson, som debuterar i höst på Peter Bjur ord & bild med diktsamlingen "Älskade hatade män", tillkommen i kölvattnet av en skilsmässa.
Den digitala tekniken har gjort det om inte lukrativt så åtminstone möjligt också för små förlag att täcka utgivningskostnaderna. Cecilia Wennerström, i grunden barytonsaxofonist, startade Wela av hängivet fantasyintresse. Hon ger ut både sina egna fantasyböcker och andras.
Peter Bjur ord & bild förlag i skånska Limhamn startade för ett år sedan och trycker sina böcker med digitala tryckpressar vilket gör det ekonomiskt försvarbart att trycka upplagor även under tusen exemplar. Peter Bjur ord & bild har specialiserat sig på illustrerad litteratur. Redan första året kom färdiga manus från ett tjugotal författare och i höst ger man ut fyra debutanter, vilket är fler än något annat förlag. Bonniers och Norstedts ger ut två vardera, Wahlström & Widstrand tre.
Litet förlag betyder dock ofta sämre betalt och färre recensioner:
- Visst, det är roligt att bli recenserad, men för mig är det inte hela världen om inte Svenska Dagbladet skriver, säger Annika Björndotter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!