Ny bok Vreden driver Henning Mankell i kamp mot utnyttjande av aids
Aids är vår moderna tids farsot och Henning Mankell slåss mot den, liksom oändligt många andra. Men det finns också dem som utnyttjar sjukdomen, och sjuka människor, i egna syften, om man får tro på den konspirationsteori som Henning Mankell serverar oss i sin nya bok Kennedys hjärna.
Ny succé. Henning Mankells nya bok är en thriller med kampen mot aids som tema, och med alla förutsättningar att bli en ny succé. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Foto:
Detta framkommer med all tydlighet i boken. En stor del av berättelsen utspelar sig i Moçambique, ett av världens allra fattigaste länder. Här bor som bekant Henning Mankell sedan många år och han skildrat landet med en uppenbar kärlek.
Jag tycker att det är en mycket bra bok, och som jag gillar mer än hans många Wallanderdeckare. Detta är en spänningsroman, men knappast en deckare, och det vinner den på.
Berättelsen handlar om svenskan Louise Cantor, en medelålders arkeolog och mor till 25-årige Henrik. När hon kommer hem från en utgrävning i Grekland på hösten hittar hon sonen död i sin säng i lägenheten i Stockholm. Polisen påstår att det är självmord, eftersom hans kropp är full av sömnmedel. Men Louise kan inte tro att sonen tagit sitt liv.
Hon börjar därför jakten på sanningen, och får efter hand med sig Henriks pappa Aron som hon skiljts ifrån när sonen var liten. Tillsammans följer föräldrarna de spår de hittar men mitt under sökandet försvinner Aron, spårlöst.
Louise fortsätter på sin irrfärd och kommer till Moçambique. Henrik har lämnat efter sig ett brev där han berättar om Lucinda, en ung kvinna som han lärt känna i Maputo. Han har besökt landet flera gånger och har arbetat som volontär på en vårdanläggning ute på landsbygden, som drivs av en stenrik amerikan.
Här uppdagas alltmer av den konspiration som går ut på att folk i Moçambique och andra afrikanska länder används för experiment av vaccin, eftersom det ligger stora pengar i möjligheten att få fram fungerande medicin. Men på de fattigas bekostnad.
Louise förstår allt mer och drivs vidare av sin sorg över sonens död och behovet av att få svar på sina frågor. Men några svar ges egentligen inte. Det överlåts åt oss läsare att ana.
Mankells mission är uppenbar och rättfärdigas. Hans hypotes verkar inte osannolik även om den också känns svår att riktigt tro på. Men det får mig att reflektera över vad som egentligen pågår i andra delar av världen, utanför vår trygga värld, som inte alls är så trygg som vi kanske tror.
Detta är en viktig bok och den berättigade vrede som Mankell känner förmedlar han rakt igenom hela berättelsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!