Norra länsdelen syns inte mycket

Kultur och Nöje2005-03-07 00:25
I tjugo år har länsmuseet i Kalmar arbetat med att göra forntiden levande för skolbarn, Stenåldersdagar, medeltidsdagar, bronsåldersdagar, sekelskiftesdagar och andra historiska dagar har ordnats för elever i länets skolor.
Länsmuseets årsbok för 2004 handlar helt om denna verksamhet och ger en omfångsrik bild av arbetet och hur det utvecklats under de tjugo år som gått. Det handlar både om elevernas reaktioner, samarbetet med lärare och skolledning och en lång rad andra infallsvinklar.
Både lärare, hembygdsföreningsfolk och museets anställda skriver i boken om sina erfarenheter, liksom andra man samarbetat med på till exempel på Åland och i USA. Men av norra länsdelen syns inte mycket i boken.

Museet arbetar med rollspel. I elevarbetet ingår att under de historiska dagarna gå in i andra roller, klä på sig kläder från en annan tid och gestalta en specifik människa i denna tid. Detta upplevs av alla agerande som ett mycket bra sätt att göra historien levande och få med även de tveksamma.
Arbetet leder också till att eleverna själva forskar i sin egen historia och får mycket mer kunskap om den egna hembygden och kan sätta in detta i ett större historiskt perspektiv.
Salvestadens genomslag i tv har förstås betytt mycket för uppmärksamheten men det viktiga är den kunskap eleverna fått.
NY BOK
Ebbe Westergren
?Jag trodde det skulle bli tråkigt men...?
Kalmar Läns Museum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!