Nicaraguansk högmässa i Tryserum

Passar för körsång. Tryserums kyrka har en akustik som passar särskilt väl för körsång, ja fyllig sång över huvud taget.  Så dessa 60 kyrkosångare kände verkligen att de fick ut sitt budskap i den fullsatta salen.

Passar för körsång. Tryserums kyrka har en akustik som passar särskilt väl för körsång, ja fyllig sång över huvud taget. Så dessa 60 kyrkosångare kände verkligen att de fick ut sitt budskap i den fullsatta salen.

Foto:

Kultur och Nöje2007-05-18 00:25
Först tänkte jag så synd att man inte flaggat i vår tidning om det som skulle hända i Tryserums kyrka i går. När jag kom dit var jag mest tacksam. Det fanns inte en enda sittplats ledig i hela kyrkan. Över 400 hade sökt sig dig, mest från trakten naturligtvis, men även från Valdemarsvik och Söderköping.

Tryserums kyrka ligger ju inte inom Tjusts pastorat, bara strax norrom. Men det är en av de kyrkor som den unge tjustkantorn Erik Gruvebäck jobbar i. Och när han är inblandad kan spänningen öka. Den här gången hade han, och Valdemarsvikskollegan Germund Annerbo bestämt sig för att förvandla Kristi Himmelsfärdsdagens högmässa till en Nicaraguansk Bondemässa. Med hjälp av Carlos Mejia Godoy, en av Centralamerikas mest inflytelserika diktare och tonsättare.

För oss i detta trygga land är det nästan omöjligt att fatta hur mässan kom till och vad den betydde - ändå är det bara drygt 30 år sedan allting hände. Anastasio Somoza blev Nicaraguas president 1974. För andra gången! Och förtrycket bubblade upp igen. Sandinisterna lyckades peta honom från " "tronen" 1979, och året efter mördades han som flykting i Paraguay.

Poeten och kompositören Godoy hade nära förhållanden till folket på landet, och såg hur de föråddes av all korruption. Hans mässa, "Misa Campesina Nicaragüense" skapade han, kan man säga, tillsammans med människorna den handlar om, kampen för ett liv, en värld där det fanns plats för ordet rättvisa.

Självfallet är det få i vårt trygga land som kan sätta sig in i hur det då såg ut i Nicaragua. Detta hindrar inte att mässan som sådan rymmer många budskap som även för oss och vår tid är viktiga att slå vakt om.
Då musiken är lätt tillgänglig, friskt drivande och genomsyrad av hopp är det naturligt att den också blivit populär hos oss.
Att då få Tryserums och Östra Eds kyrkokörer att ställa upp, liksom kyrkokören Sankt Drotten i Söderköping och den stadens Gospelkör, det var inte svårt. Detta trots att alla visste hur mycket arbete som behövs för att få mässan att fungera. Lätt är den bara när man har kommit så långt att man kan den.

Tryserums kyrka är också en idealisk spelplats. Den 1700-talskyrkan har en rymd som passar för musikaliska äventyr.
60 sångare skrev jag visst. Och så ett halvdussin instrumentalister med passande instrument. Otto Ortega med flöjt, violinisten David Tigranov, David Melo med gitarr, Roine Uddfeldt kontrabas, Jan Nilsson slagverk samt den nämnde Erik Gruvebäck på dragspel och piano. Dessutom sjöng han solo, liksom även Cay Hertzman, Karin Fredriksson, Lennart Olvestrand, Gunilla Elofsson, Kristina Druid, Filip Jonsson och Birger Pålsson.

Dirigent för det hela var Germund Annerbo. Eftersom det handlar om en riktig mässa hade självfallet även Tryserums församlingsherde, Anna-Karin Horner, en stor och viktig roll.
En så stor satsning, bara för ett enda uppförande? Nej, inte riktigt, svarar Erik Gruvebäck. På söndag kl 15 i Drothems kyrka i Söderköping spelar vi upp igen. Så är det någon som passerar Söderköping på söndagseftermiddagen - ta chansen att passa in tiden för en musikalisk paus där!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!