Nahid filmade sin forna fiende

I Iran var filmaren Nahid Persson Sarvestani stark motståndare till shahen och hans drottning Farah Diba. Nu har hon gjort filmen "Drottningen och jag" om sin forna fiende.

Efter sin film om Farah Diba kan inte Nahid Persson Sarvestani återvända till Iran igen.Foto: Adam Ihse/Scanpix

Efter sin film om Farah Diba kan inte Nahid Persson Sarvestani återvända till Iran igen.Foto: Adam Ihse/Scanpix

Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Kultur och Nöje2009-01-27 00:06
"Vi har påverkat varandra. Förut såg jag henne bara som före detta drottning. Nu ser jag en kvinna i exil som längtar efter sitt land precis som jag."Så säger Nahid Persson Sarvestani om Farah Diba, den vackra, unga drottningen som förhäxade världen samtidigt som shahen av Iran allt mer förslavade sitt folk.Då, på 70-talet, arbetade en ung Nahid Persson Sarvestani för en revolution i sitt hemland. Den kom. Men inget blev som hon tänkt sig.Filmen "Drottningen och jag" invigde i fredags Göteborgs filmfestival. Den skildrar en märklig resa, hur Nahid Persson Sarvestani går från motstånd mot Farah Diba och allt vad hon står för till en förståelse som gränsar till vänskap.- Det var en svår film att göra. Jag tänkte hela tiden på hur vi inte hade demokrati under shahen. Varför då göra en film om hans fru? säger Nahid Persson Sarvestani.- Jag borde väl gå därifrån. Samtidigt är man som filmare nyfiken, man vill bara göra sin film.Shahen Reza Pahlavi styrde Iran fram till 1979 då islamisterna under ayatollah Khomeini tog makten genom en revolution. Nahid Persson Sarvestani, som varit aktiv kommunist, säger att när dekreten kom om att kvinnor skulle täcka sitt hår trodde hon att det var ett skämt.- Jag jobbade på en tidning när någon frågade hur jag ville ha min slöja. Det gick så snabbt! Förut fick kvinnorna göra hur de ville. Min mamma hade slöja, men inte jag och mina vänner.Efter revolutionen flydde Nahid Persson Sarvestani från landet. Hon har gjort filmer som "Prostitution bakom slöjan" om sitt gamla hemland, och en scen i "Drottningen och jag" visar hur de nya iranska makthavarna ser på henne: En tullstjänsteman skriker åt henne, hotar henne: "Patetiska shah-älskare!"Hon lovade att aldrig göra film om Iran igen och bröt omedelbart löftet. Nu kan hon aldrig åka tillbaka. Hon lever alltså, liksom Farah Diba, i exil, Persson Sarvestani i Stockholm, Farah Diba i Paris.- Vi har fortfarande kontakt. Hon har sett filmen och säger att hon gillar den jättemycket. Hon uppskattar däremot inte att jag talar om shahen som en diktator. Jag försökte få henne att komma till Göteborg, men hon var väldigt tveksam. Jag tror att hon vill invänta reaktionerna på filmen.I en episod av filmen håller shahen ett tv-tal där han medger misstag och talar om reformer. Men det är för sent. Snart ska han, märkt av cancer, skickas ut i en exil där han blir föst från land till land.Om han fått stanna kvar hade allt sett annorlunda ut: För världen, för islam och inte minst för Nahid Persson Sarvestani och Farah Diba.- Jag tror att shahen trodde på sina ord i tv. Men vi trodde honom inte. Vi var som otåliga barn som lyssnade på sina föräldrar. Vi ville ha förändring. Och det fick vi. Riktig förändring.
Personligt
Namn: Nahid Persson SarvestaniÅlder: 48Bor: I StockholmFamilj: Man och tre barnGör när hon inte filmar: "Jag filmar"Filmer i urval: "Fyra fruar och en man" (2007), "Damtoaletten" 2006, "Prostitution bakom slöjan" 2004, "Jag och min kusin" 2003, "17 år av längtan" 1999Om kvinnorna i Iran: "Den bild som visas av Iran är bara kvinnor i svarta slöjor. Det är inte sanningen. När de är hemma lever kvinnorna mer modernt än i Sverige; alla följer världen intensivt på internet och 70 procent av studenterna på Irans universitet är kvinnor. Om de bara fick vår frihet skulle de utvecklas oerhört snabbt."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!