Mysteriet kring en av musikhistoriens revolutioner

Kultur och Nöje2007-05-03 00:25
När TV-spalten annonserar om "Veckans Konsert" med namn på det som ska spelas tror man naturligtvis att det är precis så och ingenting annat. Men ibland kan man bli överraskad, rejält överraskad.
Den Veckans konsert som spelades upp i lördag och fick repris på Valborgsmässoafton var långt ifrån en vanlig konsert. Igor Stravinskijs "Våroffer" (La sacre du printemps) som han efter ett par års mattande slit blev klar med för 94 år sedan i Paris, då presenterad som balett har gått till musikhistorien som en av de verkliga revolutionerna.

Det hade egentligen redan börjat med en annan av hans baletter, Petrusjka, men den ryske balettkejsarn, Serge Diaghilew, ville ha mer av allt. Inte minst av eld och vrede, instrumentell äventyrslust.
Stravinskij kämpade på. Premiären blev ett dunderfiasko, totalt utbuad av parispubliken. Men redan året därpå en dundersuccé!
Men då som rent orkesterstycke. Ingen Nizjinskij-koreografi så långt från klassiska paristraditioner att publiken inte begrep ett skvatt.

I morgon, 4 maj klockan 16,20 går programmet en sista gång, i TV2. Har du chans - missa den inte!
Programmet bjuder inte på "Våroffer" som en ren konsert. Hela berättelsen om tillkomsten får plats. Balettpremiären, Stravinskijs epokgörande experiment på instrumentnivå. Samt raden av märkliga ödena omkring det hela.
Du får möta flera profiler ur orkestern, som är San Francisco Symphony. Och framför allt Michael Tilson Thomas. Han är inte bara den stora symfoniorkesterns dirigent utan hela programmets suveräna berättare. Vi glömmer så lätt att mitt i all amerikansk tv-smörja växer även ett äkta kulturliv.
Vill du förstå hur mästerverk kommer till, hur det är möjligt att skapa ett av 1900-talets starkaste musikaliska konstverk - slå på TV2 i morgon eftermiddag klockan 16.20.
Reflex
 
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!