Musikaliskt besök i Gamleby

Inte bara körsång. Gamlebykyrkans Vårmusik i lördags innehöll inte bara körsång. Till vänster står Folke Gustafsson, skicklig pianist. Britta-Maria Gustafsson leder alltsammans. Sopransolist var Evy Palic. Längst till höger Carl-Henrik Hansson som bidrog med fint flöjtspel.

Inte bara körsång. Gamlebykyrkans Vårmusik i lördags innehöll inte bara körsång. Till vänster står Folke Gustafsson, skicklig pianist. Britta-Maria Gustafsson leder alltsammans. Sopransolist var Evy Palic. Längst till höger Carl-Henrik Hansson som bidrog med fint flöjtspel.

Foto:

Kultur och Nöje2006-03-20 00:25
För den som önskade sig lite levande sång och musik på lördagskvällen och ändå hinna hem till Melodifestivalen fanns det ett par tillfällen som skulle kunna vara godbitar. En var den ekumeniska sånggudstjänsten i Sankt Petri med Andreaskören, sångsolister som Jan Björkman, Roland Nilsson och Marcus Brännström. Och Frälsningsarméns Jazzensemble, ett ganska häftigt begrepp för den som kände Frälsis förr i tiden.
Trots allt kändes det mesta i Sankt Petri välbekant och ofta omskrivet. Gamleby kyrka annonserade däremot med något så gott som okänt i våra trakter. Storebrokören. Så dit körde jag.

Storebro vet vi ju vad det är. Med Visans skepp som attraktion. Men en kör därifrån. Som dessutom firade 25-årsjubileum 2004. Han som stiftade kören var storebrobon Sven-Inge Gustafsson, välkänd arrangör, inte minst av körmusik. Hans vackra bearbetning för Bo Setterlinds "Drömmens skepp" ingick i programmet.
När han dog, bara året före jubileet, tog Britta-Maria Gustafsson över ledningen. Hon kunde jobbet och var redan körmedlem.
I dag är möjligen en tredjedel av körsångarna - de som varit med längst - från Storebro. Resten kommer från Vimmerby och den allra närmaste bygden. Men körens namn är så inarbetat att det knappast finns anledning att rucka på det. Mycket i körens repertoar har knytning till kyrkomusik, men kören är i sig helt neutral, från början helt enkelt en hembygdskör. Så den är fri att pröva sig fram på breda fält.
Sångarglädjen, viljan att dela med sig, är något man särskilt märker. Ett lite ovanligt exempel får bli sången när kören tågade ner för kyrkgången när allt var över. Då sjöng man Per Harlings arrangemang av den irländska bönen "Må din väg gå dig till mötes". Men man gick inte stelt i kyrkokörstradition utan med ögon som gärna mötte våra, i bänkarna. Alltså just detta: budskapet är viktigt - att nå fram med det allra viktigast.

Den synen påverkar sångvalen. De flesta av texterna har budskapstunga namn bakom sig. Som Anders Frostenson, Atle Burman, Olle Adolpson, Björn Skifs och Dan Andersson.
Ett fint exempel är också extranumret, Benny Andersson/Ylva Eggehorns "Kärlekens tid" som Nina Stemme överraskade TV-publiken med på Trettonhelgens stora "Operakonsert".

Storebrokören är ingen proffskör. Men Britta-Maria Gustafsson verkar inse precis hur långt eller högt hon kan nå med det mänskliga material hon förfogar över. Att komponera en repertoar som ligger så högt att det inspirerar sångarna att nå dit men inte högre än att alla går iland med uppgiften, detta är i sig en konst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!