Musikalisk fest kring hundraåring
Hundraåringen. Den romantiska Åkerman & Lund-orgeln. Precis lika gammal som Sankt Petri kyrka.Foto: Lennart Arfwidsson
Foto:
Sankt Petri kyrka i Västervik fyller hundra år. Jubileet får sin höjdpunkt söndagen 27 november. Men redan nästa vecka börjar mycket hända. Kyrkans romantiska Åkerman & Lund-orgel, den som nu står på södra läktaren, fyller också hundra. Den blev Sankt Petris huvudorgel vid invigningen 1905. Detta kommer att firas med en tre dagars orgelfestival.
Kyrkans förra orgelfestival i augusti 2002 blev lite av en upptakt till vad som nu händer. Redan då väcktes tanken på en ny festival, knuten till det planerade hundraårsjubileet. 2002 ingick utflykter till andra orglar inom Tjust, som Loftahammars och Gamlebykyrkans.
I år är allt koncentrerat till Västerviks två kyrkor. Men programmen är bredare och bör locka publik långt utanför orgelfantasterna och traktens kyrktrogna. Inte minst de riktigt unga! På lördagseftermiddagen kommer till exempel ett program i Sankt Petri som heter "Peter och Vargen". Berättandet håller skådespelaren Helge Skoog i. Prokofieffs fängslande musik till sagan spelar den unge Stockholmsorganisten Mattias Wager.
Alltsammans börjar redan på tisdag. I tre dagar har skolklasser inom kommunen chansen att i Sankt Petri komma nära dessa märkliga instrument som kallas orglar. Vägledare är Bo Ingelberg, Anita Manfred och Catarina Olsson.
På onsdagskvällen blir det en vernissage på Vissamlingarna vid Spötorget. Utställningen heter Orgelkonst, men vad som kommer att visas är fortfarande hemligt.
Festivalen inleds nästa fredag med en orgelmässa i Sankt Petri. Prästen som inviger festivalen blir stiftets nye domprost i Linköping, Peter Lundborg. Eftersom han har tillträtt sitt ämbete alldeles nyss blir Västerviksbesöket antagligen hans allra första uppgift utanför Linköping.
Inledningsmässans organist är professor Hans Fagius. Han brukar kallas Nordens orgelpoet och har bland mycket annat spelat in Bachs samtliga orgelverk på cd. Det rör sig då om närmare 30 skivor.
Hans vardag är att undervisa på Akademien i Köpenhamn. Tidigare gjorde han detsamma i både Stockholm och Göteborg. Vår trakt känner han från barnsben, uppväxt i Norrköping som han är.
Senare samma kväll fortsätter musiken i Sankt Petri med en annorlunda konsert. "Slagverk och orgel" kallas den, ett riktigt spännande möte mellan slagverkaren Anders Åstrand (bror till Thomas Åstrand, flitig musikledare i vår kommun) och den redan nämnde organisten Mattias Wager.
Wagers "stora" område är improvisation. Han har vunnit flera internationella tävlingar i just detta. Hans kyrkovardag är i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm. Han har också hunnit med att undervisa på Musikhögskolan i Piteå och i Malmö.
Anders Åstrand är lärare i klassiskt slagverk på Piteå Musikhögskola. Men han är också ofta engagerad i USA, som specialist på avantgardemusik.
Lördagen är späckad av program, på Vissamlingarna och Västerviks båda kyrkor, Sankt Petri och Sankta Gertrud.
Först ut är Per Thunarf, organisten i Klara kyrka i Stockholm. Där är han känd, ja berömd för att vecka efter vecka, måndag till fredag bjuda på olika lunchmusik. Hans repertoar är jättelik. Och det första han gör på sin festivaldag är att berätta om orgelmusik från olika länder i Europa. Klingande exempel är utlovade. Detta händer på Vissamlingarna.
Direkt därifrån går han upp till Sankt Petri och sätter sig vid Åkerman & Lund-orgeln. Denna jubileumsorgel är given för honom. I Klara kyrka finns en av samma klass, bara ännu något större än vår.
Eftermiddagen startar i Sankta Gertrud med att Hans Fagius berättar om Orgelbüchlein, Bachs orgelbibel. Vad är det som döljer sig i musiken? Hur lär man sig tolka symboler? Och mycket mera.
Det nämnda prakttillfället för barn - i alla åldrar! - med "Peter och vargen" ingår också i lördagsprogrammet, i Sankt Petri.
Och lite senare sätter sig Rune Elmehed i Vissamlingarna och berättar om sina orgelkompositioner.
När Rune Elmehed har berättat färdigt tar arkitekten Lennart Arfwidsson över, fortfarande i Vissamlingarna. Hans ämne heter "Orgeln i ett föränderligt kyrkorum". Lennart Arfwidsson, själv organist dessutom, är en av dem i Sverige som vet mest om problemen att bygga (och restaurera) kyrkor så att musiken får rum.
När Åkerman & Lundh-orgeln invigdes 1905 genomfördes en mycket speciell konsert med den omskrivne tonsättaren och organisten Gustaf Hägg vid orgeln. Han spelade musik av sig själv, av Johann Sebastian Bach, Alexandre Guilmant med flera.
Den konserten genomförs nu, så att säga för andra gången. Nu med Per Thunarf vid orgeln. Sopranen Sara Andersson och barytonen Claes-Georg Hansson medverkar också.
Dagen avslutas i Sankta Gertrud med en nattkonsert, upplyst av levande ljus, orgelpoesi och musik av Bach men också Johann Krebs och Johann Adam Reinken. Hans Fagius spelar. Musiken är omsorgsfullt vald med tanke på kyrkans unika barockorgel från mitten av 1700-talet.
Hur denna orgel kom till och hur den har restaurerats till originalskick tänker Lennart Arfwidsson och Sölve Eriksson vara på plats för att berätta om på söndagsmorgonen. Tillfällen att provspela är möjliga.
En av festivalens höjdpunkter blir säkert söndagens "Orgelhögmässa" i Sankt Petri. Mattias Wager sitter vid orglarna. Bo Ingelberg dirigerar sin kyrkokör och kyrkoherde Britt Alf leder gudstjänsten.
Det mest speciella är troligen att predikan spelas på orgel! Mycket sång blir det. Och många improvisationer till psalmerna. Det är ju Mattias Wager som spelar.
Festivalens allra sista inslag blir något som ingen hört tidigare. Det är en hyllning till Rune Elmehed som tänker fylla 80 i november. Men det är inte bara en hyllning av hans tonsättargärning och mångåriga arbete i Sankt Petri. Till denna konsert har festivalen beställt ett verk av honom. För kyrkans alla tre orglar! Marcussen-orgeln på huvudläktaren tar Eksjö-organisten Mats Larsson hand om. Vid kororgeln sitter Aron Nilsson, Gamlebyorganisten. Och på Åkerman & Lund-orgeln kommer Bo Ingelberg att spela.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!