Mozart som livräddare
Eric-Emmanuel Schmitt tackar Mozart för att han inte tog livet av sig. Hans bok "Mitt liv med Mozart" handlar om hans livslånga kärlekshistoria med det musikaliska geniet. Boken är redan en succé i Frankrike, och Eric-Emmanuel Schmitt fortsätter sitt segertåg genom Europa.
Räddad av Mozart. När Eric-Emmanuel Schmitt var femton år övervägde han självmord. Men ett besök på Mozarts opera "Figaros bröllop" räddade honom. Nu har han skrivit en bok om sitt liv med Mozart. Foto: Henrik Montgomery/Pressens Bild
Foto:
- Plötsligt kom en kvinna ut på scenen. Hon var för fet, för stor och hon var inte elegant alls. Mina vänner skrattade åt henne. Men så började hon sjunga.
Han gör en dramatisk paus.
- Och det var vändpunkten. Jag kände mig befriad från min morbiditet. Det var inte bara hon, utan all världens skönhet. Allt kom till mig. Skönheten, viljan att leva - jag var botad.
Studiebesöket på operan blev början på en livslång kärlekshistoria med tidernas största musikaliska geni: Wolfgang Amadeus Mozart. Och nu, trettio år efter att den tjocka tanten sjöng för den självmordsbenägne Eric-Emmanuel Schmitt, har han skrivit en bok om deras relation. Boken "Mitt liv med Mozart" är inte en traditionell bok om Den Store Mozart. Snarare är den en högst personlig bekännelse om Eric-Emmanuel Schmitts liv, och hur det har förändrats av Mozarts musik.
- En stor del av vårt spirituella liv är behjälpt av musik. Ibland kan man gråta av musik, ibland får man tröst av musik. Ibland blir man allvarlig av musik, ibland glad. Det ville jag skriva om, säger han på en charmant franskengelska.
"Mitt liv som Mozart" kom ut för några veckor sedan i Frankrike, och har redan sålt drygt 100 000 exemplar. Eric-Emmanuel Schmitt är stor, väldigt stor, i Frankrike. Och i Tyskland. Och i Holland. Nästan överallt, utom i Sverige.
Hans bok "Monsieur Ibrahim och koranens blommor" har fått en myriad priser, gjorts till film med Omar Sharif i huvudrollen och legat högt upp på försäljningslistor i hela Europa. Han är översatt till 25 språk. I dagarna sätter Elverket i Stockholm upp hans pjäs "Oscar och den rosa tanten". För han är även verksam som dramatiker. Och filosof. Och översättare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!