Minnet av Povel lever i Källvik

I Källviks brunn har man speciella minnen av Povel Ramel. Hans sommarvistelser som ung i det lilla samhället har satt prägel på Källvik, och Källvik har lämnat avtryck i hans rika produktion.

Minns Povel. Eleonora Stenhammar, idag 93 år har bott i Källvik sedan 1932 och har träffat Povel Ramel vid många tillfällen under hans 14 år som sommarboende i brunnsorten.

Minns Povel. Eleonora Stenhammar, idag 93 år har bott i Källvik sedan 1932 och har träffat Povel Ramel vid många tillfällen under hans 14 år som sommarboende i brunnsorten.

Foto:

Kultur och Nöje2007-06-09 00:25
Povel Ramel, en av våra absolut största artister gick ur tiden den 5 juni, bara några dagar efter sin 85-årsdag.
Under nästan 70 år underhöll han från scenen med sina fantastiska sånger, ordvrängningar, revyer med mera. Han var en artist långt utöver det vanliga, en artist som kommer att finnas i mångas minne för all framtid.
Vad som kanske är mindre känt om Povel Ramel är att han vistades i Källvik, Loftahammar under många år i sin gröna ungdom.
Under alla somrar mellan åren 1925 och fram till 1939 fanns han och hans familj i brunnsorten. Bland annat bodde hans farmor, friherrinnan Ramel i Källvik på den tiden, och där Povel vistades mycket.

En som har en hel del att berätta om Povel Ramel och hans tid i Källvik är Eleonora Stenhammar, 93 år, själv boende i Källvik sedan 1932.
- Povel och hans familj bodde här redan från 1925. Då bode familjen hos fru Gustafsson i det hus som sedan blev Källviks Brunns pensionat.
Det är den fastighet som Eleonora bor i sedan 1932.
- Efter ett antal år flyttade familjen till "Paddan", vilket var ett av de hus som på den tiden ingick i brunnsortens rörelse, berättar Eleonora Stenhammar.
När Povel var mycket ung omkom hans föräldrar i en bilolycka när de var på väg hem från Skåne. Povels faster och farbror, vilka var stadigvarande brunnsgäster i Källvik, tog då hand om honom.
- Under 14 år bodde Povel i Källvik varje sommar och under dessa år fanns det många roliga stunder då sommarens ungdomar tränade och spelade flera mindre kabaréer, sånglustspel och revyer med lokala inslag, vilka Povel skrev och som sedan spelades upp i den gamla brunnssalongen.
- Han började spela på det gamla hotellet. Tränade gjorde han och de andra ungdomarna hemma hos oss i pensionatet och 1939 skrev Povel sin första revy "Sommarfräknar", som 17-åring, berättar Eleonora vidare.

I boken om Källvik kan man bland annat läsa följande i en anteckning från 1939.
"En 17-årig yngling som under sina tidiga år varit badgäst här, återvände denna sommar till Källvik. Det var Povel Ramel. Han svarade på ett lysande sätt för dansmusiken dymedelst glädjande såväl ungdomarna som alla dem, vilka danskväll efter danskväll troget infunnit sig, för att hålla ett vakande öga ungdomens liv och leverne. Men än större anledning finns att här nämna hans namn. Han är skapare till 1939 års Källviksrevy, Sommarfräknar".
?efter en intensiv repetitionsvecka med de ungdomar, som välvilligt ställt sina krafter till förfogande, gick premiären i den uppiffade Brunnssalongen lördagen den 15 juli. Det blev en strålande succé. Biljetterna till den 15:e och 16:e såldes på en halvtimma och vid den extraföreställning som, på allmän begäran, anordnades den 29:e var salongen till bristningsgränsen packad med skådelystna. Kupletterna blevo Örhängen?"
- Under åren som sedan gått har Povel besökt Källvik vid ett antal tillfällen säger Eleonora vidare.
- Själv har jag pratat med honom 4-5 gånger då han varit här, men det är nog 20 år sedan jag träffade honom senast, berättar Eleonora vidare.

En annan person som också kan berätta om Povel Ramel är Claes Folkesson som numera bor i och är ägare till huset "Paddan" där Povel bodde en gång i tiden.
- Vi köpte Paddan 1969 och något år senare eller i början på 1970-talet höll jag på att snickra i huset då jag vid ett tillfälle fick se ett ansikte titta in genom rutan, ett ansikte som jag tyckte mig känna igen.
- Jag gick då ut på trappan och där stod Povel Ramel tillsammans med sin hustru. Vi samtalade en kort stund innan Povel tog ett steg in i huset, pekade med ena handen och sa, "Där stod min säng", berättar Claes Folkesson.

Claes berättar också att då det var dags att namnsätta vägarna i det "nya" Källvik inspirerades man av Povel Ramel och hans förehavanden i Källvik.
- Idag finns vägar i Källvik som heter Povels Väg, Revyvägen och Sorglösa Brunns väg, berättar Claes Folkesson, avslutningsvis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!