Med kurdiska stamtavlor
Svårt för kvinnor. Dilsa Demirbag-Sten har skrivit en mycket läsvärd bok om sin kurdiska bakgrund. Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX
Foto:
Dilsa Demirbag-Sten berättar om sin kurdiska bakgrund i sin nya bok Stamtavlor. Hon lever med två kulturer i sitt liv, den kurdiska från den tidiga barndomen och den svenska från uppväxten och vuxenlivet. Hon finns i båda, men också mellan dem.
Som sexåring kom hon till Sverige med sin familj, föräldrar och tre syskon. Hemma i östra Turkiet lämnade hon kvar sin älskade mormor, mostrar, morbröder, kusiner, vänner. Släkten och stammen är viktig, det allra viktigaste nätverket för en kurd, liksom rangordningen inom stammen.
Blir man utstött ur släkten är det en katastrof. Drar man skam över släkten riskerar man dödsstraff, som när en ung kvinna har något samröre med en man som inte godkänts av familjen, som vi sett exempel på.
Framför allt är det de unga kvinnornas svåra situation som Dilsa Demirbag-Sten skriver om i sin bok. Själv är hon numera en frigjord svensk, med en svensk man, vilket släkten i hemlandet kan ha svårt att acceptera. Han är ju ingen riktig man om han inte är kurd.
Hennes bakgrund sitter djupt. Trots sin svenska erfarenhet påverkas hon ändå av det gamla sättet att leva och försöker delvis anpassa sig till underdånighet när hon är hemma på besök.
Den här boken är viktig både för att den ger är intressanta och välskrivna bilder av det kurdiska livet, men framför allt för att den kan ge oss en betydligt större förståelse av livsvillkoren för kurder, både här i Sverige och i deras hemland Turkiet. Vi får förklaringar till kulturkrockar, begreppet heder och hedersmord, den politiska förföljelsen och det som kurderna fått utstå.
Den visar ännu tydligare hur avskyvärt och obegripligt förtrycket av unga kvinnor är, ett förtryck som ibland leder till fäders mord på döttrar, bröders mord på systrar. Banden med hemlandet och kurdernas gamla kultur är starka oavsett var i världen de befinner sig.
Vi får en livfull beskrivning av det som utgör hennes stamtavlor. Dilsa Demirbag-Sten skriver levande och lite uppkäftigt, med en stark berättarkänsla och en stil som lyfter boken till hög nivå.
NY BOK
Dilsa Demirbag-Sten
Stamtavlor
Norstedts
Dilsa Demirbag-Sten
Stamtavlor
Norstedts
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!