Med kameran mitt i kaoset

Bioaktuella "Johnny Mad Dog" tar upp ett ämne med skrämmande aktualitet: barnsoldater. - Men fenomenet är inte nytt. Hitler använde dem också, säger regissören.

Jean-Stephane Sauvaire (höger) tillsammans med producenten Matthieu Kassovitz när "Johnny Mad Dog" hade världspremiär på fjolårets Cannesfestival.Foto: Lionel Cironneau/AP/Scanpix/Arkiv

Jean-Stephane Sauvaire (höger) tillsammans med producenten Matthieu Kassovitz när "Johnny Mad Dog" hade världspremiär på fjolårets Cannesfestival.Foto: Lionel Cironneau/AP/Scanpix/Arkiv

Foto: Lionel Cironneau

Kultur och Nöje2009-07-07 00:07
"Johnny Mad Dog" sätter kameran mitt i kaoset, i ett afrikanskt inbördeskrig där rebeller slåss mot regering och FN sitter maktlöst i sina blå hjälmar. Hordar av barnsoldater stryker runt, fjärrstyrda av cyniska "generaler" i bakgrunden, alltid redo att pumpa barnens stridslust med knark.Tankarna går till konflikterna i Liberia, Sierra Leone och Kongo-Kinshasa, men den franske regissören Jean-Stéphane Sauvaire har medvetet undvikit att placera sin film i något specifikt land.- Ämnet är universellt. Om man säger att filmen utspelas i Liberia 2003 kan alltid folk tänka att den konflikten är slut, problemet är löst. Men fortfarande pågår en stor rekrytering av nya barnsoldater, sade Sauvaire när han besökte Stockholms filmfestival med "Johnny Mad Dog".- Vi har ett sådant exempel med Hollywoodfilmen "Hotel Rwanda". Jag såg den i USA och den fick exakt den reaktionen. "Kriget är slut".Många av filmens skådespelare är före detta barnsoldater. På frågan om det inte var traumatiskt för dem att återskapa extrema våldshandlingar som de själva utfört svarar Sauvaire ett tydligt nej.- De är duktiga på att göra skillnad mellan krig och skådespeleri. Ett stort problem i de utsatta länderna är att dessa pojkar lever på gatan utan en plats i samhället. Med filmen fick de något att göra, någonstans att gå och någonting att äta. Jag tror att det också fungerade som ett sätt för dem att bearbeta kriget.Var det känsligt för dig som vit europé att gestalta en konflikt där alla som begår våldshandlingar är svarta?
- I de flesta filmer om Afrika är utgångspunkten vit; konflikten kanske ses genom ögonen på en vit läkare. För mig var det viktigt att ha pojkarnas utgångspunkt. Jag vill inte predika utan bara visa exakt vad som gått fel. Jag tänkte egentligen inte på deras hudfärg. Filmen kunde lika gärna ha utspelats i Sydamerika."Johnny Mad Dog" har svensk biopremiär den 10 juli.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!